Ett alternativ för den som vill inte byta ut avloppet är ett mer traditionellt utedass. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Bergstedt/TT

200 000 olagliga avlopp förorenar svenskt vatten

Publicerad

Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet saknar fortfarande 200 000 små avloppsanläggningar i Sverige en godkänd rening.

Att ha en så kallad slamavskiljare  som enda avloppsrening är olagligt. Dessutom bidrar dessa avlopp till övergödningen av Östersjön och riskerar att förorena grannarnas dricksvatten.

– Det vi ser är att utsläppen från fritidshus ökar i takt med att allt fler renoverar upp och spenderar en större del av året i sitt fritidsboende, samtidigt som avloppen ofta är bristfälliga, säger Mikael Olshammar, som skrivit rapporten.

Mikael Olshammar. Foto: IVL

Trots att miljöskyddslagen funnits i nästan 50 år går förändringen långsamt framåt och Mikael Olshammar tror att det finns flera orsaker till att det fortfarande förekommer så många olagliga avlopp.

– Dels är det väldigt resurskrävande för kommunerna att kontrollera avloppen och dels är avloppsfrågan inte heller så populär politisk, säger han.

Men det är inte kommunen utan fastighetsägaren som är ansvarig för att se till att avloppet uppfyller de krav som finns. Känner man sig osäker på vad detta innebär eller hur man ska göra så kan man få hjälp av avloppsguiden.

– Att åtgärda bristfälliga avlopp och speciellt de som ligger i områden med hög skyddsnivå, som till exempel kustnära områden, är viktigt för att minska näringsbelastningen på vattendrag, sjöar och hav.

Om man inte känner att man har råd att byta hela sitt avloppssystem så kan man i stället välja en annan toalettlösning, till exempel ett traditionellt utedass eller en mer modern mulltoa.

– Torra eller källsorterande lösningar som urinseparering är att föredra ur miljösynpunkt, säger Mikael Olshammar.

Små avlopp utan godkänd rening- kommun för kommun

Borgholm: Av 5000 små avlopp saknar 1000 godkänd rening.

Kalmar: Av 2950 små avlopp saknar 697 godkänd rening.

Jönköping: Av 4250 små avlopp saknar 1650 godkänd rening.

Karlskrona: Av 6000 små avlopp saknar 1000 godkänd rening.

Mörbylånga: Av 1500 små avlopp saknar 300 godkänd rening.

Växjö: Av 5467 små avlopp saknar 2043 godkänd rening.

* När man pratar om ”små avlopp” så menar man avlopp som belastas med upp till 200 personer.

* Om avloppet bara har en slamavskiljare så räknas detta inte som en godkänd rening av avloppsvattnet. Då läcker bland annat både fosfor och kväve rakt ut i miljön.

Källa: IVL:s rapport Utsläpp från små avloppsanläggningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.