Thomas Goldsand som driver en pantbank i Växjö uppger att kunderna blir fler i december.
– Vi har uppemot tio lånekunder dagligen, jämfört med en handfull kunder under andra månader. Så vi är nöjda, utan december skulle det vara tufft, säger Thomas Goldsand.
December kan vara jobbig för privatekonomin, när bland annat julklappar och julmat ska köpas in till hushållet. Smålandsnytts rundringning till olika pantbanker i Småland visar att många under den här tiden väljer att sätta bland annat sina smycken och värdesaker i pant för att få fram kontanter.
Januari är julafton för pantbanker
Pantbanken i Kalmar uppger att deras julhandel hittills varit trög, medan både pantbanken i Växjö och Jönköping säger att de märker av ett ökat antal kunder. Även om de inte tror sig få fler kunder just i år, jämfört med en genomsnittlig decembermånad. Men oavsett hur decemberhandeln går, så infinner sig julafton för pantbanker under januari.
Thomas Goldsand uppger att den månaden alltid innebär ett uppsving för branschen, då vi konsumenter ofta köper mer än vad vi kanske egentligen har råd med under julen.
– Ja, man brukar ju säga att det är den längsta månaden då folk har det kämpigt. Då brukar det vara många julklappar som kommer tillbaka till oss, så folk får låna på dem istället, säger han.
Fakta: Så funkar en pantbank
- Man kan antingen sälja sina värdesaker mot kontanter direkt, eller välja att ta ett lån på dem
- Tar man ett lån får man efter en värdering kontanter direkt, och sedan har man några månader på sig att lösa ut sin pryl
- Väljer man att lösa ut sin pryl får man förutom lånebeloppet även betala en ränte- och expeditionsavgift till pantbanken. Kostnaden för att lösa ut värdesaken är därmed alltid högre än summan du fick av pantbanken
- Pantlån som inte hämtas ut säljs på auktion av pantbanken