Anna Gideson och hennes familj utanför Älmeboda vet hur det är att leva med en 40 kilovolts kraftledning på sin tomt. Hon vill inte ha en till på familjens marker. Foto: Mac Gideson/Privat

Markägaren Anna: ”Man hoppas att de lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Anna Gideson och hennes familj i Älmeboda är några av det hundratal markägare som lämnat in remissvar där de protesterar mot Svenska kraftnäts planerade elledning. På deras gård står redan en 400 kilovolts-ledning sedan innan.

Anna Gideson flyttade med sin familj till gården Botemåla utanför Älmeboda i Tingsryds kommun för drygt 20 år sedan, och då stod högspänningsledningen redan där.

– Den går precis bredvid huset, genom skogen. Vi tänker att har vi en luftburen ledning på tomten så kan de väl i alla fall gräva ner den andra, säger Anna Gideson.

Kritiserad kraftledning

Påverkar ekonomin

Hon och hennes man har skickat in remissvar till Energimarknadsinspektionen där de ställer sig starkt negativa till att den nya 400 kilovoltsledningen dras över deras mark. Delvis har de använt den färdigskrivna mall för remissvar som flera kommuner i Småland tagit fram tillsammans med LRF och Södra skogsägarna.

Varför var det viktigt för er att göra er röst hörd här?

Liksom hundratals andra markägare vill Anna Gideson inte upplåta sin mark till en luftburen kraftledning. Foto: Mac Gideson/Privat

– Vi känner oss överkörda. Det är jättelängesen vi köpte gården och vi får lånen baserat på hur mycket skog vi har. Hugger de ner skogen utan att vi kan återplantera den så blir det svårt, säger Anna Gideson.

”Hör hur det skakar i luften”

Enligt den dragning som Svenska kraftnät föreslagit så kommer ledningsgatan för kraftledningen ta omkring tre hektar av deras skogsmark i anspråk.

Men det är inte bara markanvändningen som gör att de är negativa till ytterligare en högspänningsledning på deras mark.

– Det är klart att man funderar ju på strålningen och sådana här grejer. Det är ju inte helt oskadligt. Det knastrar under ledningarna här ute när det är fuktigt väder och man hör hur det liksom skakar i luften, berättar Anna.

Inga höga förhoppningar

Omkring 250 yttranden, främst från markägare, har hittills kommit in till Energimarknadsinspektionen, och fler lär det bli om man får tro kommunerna som skickat ut uppmaningar tillsammans med svarsmallarna till flera hundra markägare.

Men Anna Gidesson har inga jättehöga förhoppningar om att remissvaren kommer att göra någon skillnad.

– Man hoppas ju att de lyssnar, men det känns faktiskt som att de kör sitt race ändå.

Att slutdatumet för remissrundan nu skjuts fram ser hon dock som något positivt. Och än har de inte gett upp.

– Ju längre tid desto större chans har vi att göra oss hörda, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet