Foto: SVT/arkiv

Dags för den stora fågelräkningen – en svensk folkrörelse

Uppdaterad
Publicerad

Man behöver inte ha pippi på fåglar för att vara med i helgens fågelräkning, men ett visst fågelintresse är kanske inte så tokigt. I helgen är det dags för den årligen återkommande fågelräkningen ”Vinterfåglar inpå knuten”.

– Den här fågelräkningen ger oss mycket information om hur fågellivet påverkas av klimatförändringarna, säger Anders Wirdheim som är projektledare för fågelräkningen som arrangeras av Sveriges ornitologiska förening.

Han tar koltrasten som exempel på det, en fågelart som 2006 rapporterades in upp till Mälardalen, men som de senaste åren rapporterats vintertid upp till Sundsvall och i enstaka städer, ända upp till Haparanda.

– Fåglar är verkligen snabba på att anpassa sig till nya villkor, säger Anders Wirdheim.

22 000 deltog i fjol

Den stora fågelräkningen har varit igång sedan 2006 och enligt arrangören, Sveriges Ornitologiska Förening, har omkring 20 000 svenska hushåll deltagit och rapporterat in vilka fåglar de sett de senaste åren. 2019 var det rekord med 22 000 deltagare.

Varför tycker du att man ska vara med och rapportera in vilka fåglar man sett i sin trädgård?

– Dels är det ju spännande att delta, vi vet ju att upp emot en halv miljon människor matar fåglar, så intresset är väldigt stort, sen är det ju det att fågelräkningen på sitt sätt är en mätare på klimatförändringarna, säger Anders Wirdheim.

Mer information om fågleräkningen hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.