Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxenutbildninchef i Västervik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ingen är nöjd med det, säger Västerviks gymnasiechef Jörgen Jonsson om den ökade frånvaron. Hör mer i videon. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Mer än var tionde gymnasieelev i Västervik har blivit av med CSN: ”Problematiskt”

Publicerad

De tomma stolarna blir fler i landets gymnasieskolor. Över åtta procent av eleverna har så mycket ogiltig frånvaro att de blir av med sitt studiestöd. I Västervik ligger man över snittet:

– Ingen är nöjd med det, säger Jörgen Jonsson, gymnasiechef.

Under de senaste åren har skolfrånvaron ökat i Sverige. 2021 var det 5,9 procent av alla elever som hade så mycket ogiltig frånvaro att de fick indraget studiemedel,  2023 var det 8,5 procent av eleverna, det visar siffror från databasen Kolada.

– Syftet med skolan är ju att man ska vara på plats, säger Jörgen Jonsson, gymnasie- och vuxenutbildningschef i Västervik.

Kan vara värre än siffrorna visar

På Västerviks gymnasium fick mer än 13 procent av alla elever indraget studiemedel på grund av ogiltig frånvaro förra året, men Jörgen Jonsson tror att siffran egentligen är ännu högre än så.

– Det är klart att det kan gömma sig ogiltig frånvaro även i den giltiga, till exempel att man anmäler sig sjuk när man inte är det, säger han.

Gymnasieelever med indraget CSN, ogiltig frånvaro 2023

Alvesta: 8,2 %

Borgholm: 15,0 %

Emmaboda: 11,0 %

Hultsfred: 8,2 %

Högsby: 7,6 %

Kalmar: 10,0 %

Lessebo: 12,8 %

Ljungby: 10,4 %

Markaryd: 6,5 %

Mönsterås: 9,0 %

Mörbylånga: 6,6 %

Nybro: 16,7 %

Oskarshamn: 4,2 %

Tingsryd: 8,3 %

Torsås: 8,6 %

Uppvidinge: 11,9 %

Vimmerby: 8,2 %

Västervik: 13,0 %

Växjö: 8,4 %

Älmhult: 4,8 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.