Kvinna från Ukraina har inte längre rätt till hemtjänst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverket ger en andra anvisning i undantagsfall. Eftersom Dominika lämnat sin hemkommun på eget initiativ är hennes plats förbrukad säger Migrationsverket. Foto: SVT

Migrationsverket bemöter hemtjänstkritiken: Därför byts inte anvisningsorten

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket ger inte en andra kommunanvisning om man lämnar sin hemkommun och flyttar till annan kommun på eget initiativ. Bryter man sin anvisning får man klara sig på egen hand.

Hör Migrationsverket om kritiken i klippet ovan.

Dominika Kravchenko från Ukraina är i behov av hemtjänst, men har hamnat utanför myndigheternas radar efter att ha lämnat sin hemkommun och flyttat till sin dotter i Växjö. När de anhöriga försökte byta anvisningsort fick de nej av Migrationsverket.

– Det handlar om det begränsade antal platser som vi har för år 2024, säger Thomas Almandin, asylexpert på Migrationsverket.

”Måste vara restriktiva”

Regeringen har gett Migrationsverket uppdraget att inom massflyktsdirektivet förvalta 5 500 kommunanvisningar för 2024 och hittills har drygt en femtedel av platserna blivit tilldelade och verkställda.

– Om vi ger en andra anvisning då tas en plats från någon annan som kommer hit för första gången. Det är väldigt tidigt på året och mycket kan hända med konflikten i Ukraina, därför måste vi vara mycket restriktiva med de här begränsade platserna, säger Thomas Almandin.

”Plats på institutionsboende”

Även om en person bryter sin anvisning är Migrationsverket fortfarande skyldig att bistå personen med logi enligt LMA (lagen om mottagande av asylsökande).

– Vi kan erbjuda ett anpassat boende eller plats på institutionsboende om det skulle behövas. Men vi bistår inte med sociala insatser som hemtjänst, utan det är något som hamnar hos kommunerna, säger han.

Men man måste ha en kommunanvisning för att kunna få hemtjänst, hur ska personer i behov av hemtjänst utan kommunanvisning göra?

– Man får kontakta den kommunen man flyttat till, säger Thomas Almandin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.