3D-renderad skiss på hur fabriken kan komma att se ut på Södras kombinat i Mönsterås. Foto: Södra

Miljardinvestering i Södras nya fabrik i Mönsterås – ”Blir världsledande”

Uppdaterad
Publicerad

Världens största ligninfabrik kommer att byggas vid Södras nya anläggning på kombinatet i Mönsterås. Den totala investeringen är på över två miljarder och beräknas vara i drift 2027.

Satsningen på över två miljarder kommer att göra Södra till världens största producent av sulfatlignin, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– I Södras strategi ser vi ett flertal framtida energi- och kemikalieprodukter med stor potential som kan ersätta fossila alternativ i samhället varav sulfatlignin är ett av dem,” säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef Södra Innovation.

Substitut till fossila material

Sulfatlignin kan ersätta fossila material i tillverkning av bland annat batterier, gummi och lim. Det kan också användas i tillverkning av nya biobränslen.

Satsningen – som är den största investeringen på Södras anläggning sedan 90-talet- tror man ska bidra till både den gröna omställningen och öka skogsgårdens lönsamhet.

Delar av investeringen kommer från Energimyndigheten, 300 miljoner kronor.

– Södras satsning är en stor och viktig åtgärd som inte bara har potential för minskade utsläpp, utan kan också medföra ett skifte i marknaden för lignin. På så sätt använder vi den råvara som finns så effektivt och hållbart som möjlig,” säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

Landets första ligninfabrik

Den nya fabriken blir Sveriges första ligninfabrik och nu inväntar man beslut från Mark- och miljödomstolen för att få tillstånd att börja producera. Produktionen väntas starta 2027.

Detta är lignin

Lignin är den beståndsdel i skogsråvaran som håller ihop fibrerna och ser till att träden står starka och stabila. I separerad form är lignin ett brunt pulver. På kemiskt språk är lignin en serie av sammanlänkade aromatiska föreningar. Södra har i många år samarbetat med och stöttat forskning kring lignin och har mycket god kunskap kring lignin och dess möjligheter.

I massafabrikens kok löses ligninet ut som sulfatlignin så att fibrerna kan frigöras och bli till pappers- eller dissolvingmassa. Det innebär att det hela tiden skapas stora mängder lignin vid bruken och en del av ligninet kan separeras ut och bli till en produkt. Idag går ligninet till att genera ånga och elektricitet för att driva bruken vilket också genererar ett överskott som säljs till publika elnätet.

Källa: Södra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.