Miljögiftet hittades i samband med en undersökning av området, inför att man eventuellt ska bygga en ny föreningslokal på platsen.
Kommunen ska nu genomföra en större undersökning av området för att ta reda på hur stor föroreningen är. I dagsläget kan de inte utesluta att det finns DDT även på fotbollsplanerna.
– Min förhoppning är att vi kan ha ett provsvar innan årsskiftet där vi kan ringa in området, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef på Västerviks kommun.
Miljögiftet kommer från plantskola
I Örbäcken låg fram till slutet av 80-talet en plantskola som tog fram gran- och tallplantor och det är därifrån miljögiftet kommer.
– Under 50- och 60-talet doppades plantorna i DDT för att de inte skulle utsättas för insektsangrepp, förklarar Daniel Niklasson.
Avråder från att använda platsen
Kommunen avråder nu från att använda platsen för lek, spel och rekreation. Samtidigt anser de att risken att till exempel fotbollsspelarna drabbats av miljögiftet är väldigt liten.
– Vi kan inte säga att ingen blivit utsatt för giftet eftersom det finns här och människor har vistats här. Men DDT är bara farligt om man får i sig det och man äter ju inte jord, säger Daniel Niklasson.
Kommunen har gjort en anmälan till Miljö- och byggnadskontoret.
DDT
Diklordifenyltriklormetylmetan (DDT) är ett klorerat kolväte med två bensenringar. Paul Muller, som upptäckte dess insektsdödande effekt, belönades 1939 med Nobelpriset. 1943 började DDT användas i stor omfattning dels för att utrota insekter som spred sjukdomar, dels för att bekämpa skadedjur inom jord- och skogsbruk.
DDT bryts ner långsamt i naturen. Det lagras i fettvävnaden hos djur och människor och ackumuleras i näringskedjan från bytes- till rovdjur. DDT är klassificerat som miljöfarligt, giftigt vid förtäring och cancerframkallande. Det är också mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön.
Källa: Miljoportalen.se