– Jag har fått information från både räddningstjänsten och Kustbevakningen, vilket varit väldigt givande för att förstå omfattningen av det enorma arbete som görs, säger miljöminister Karolina Skog (MP) till SVT Nyheter Småland.
Miljöministern vill också berömma alla som varit och fortfarande är inblandade i saneringsarbetet efter oljeutsläppet.
– Det vi ser är en fantastisk insats från räddningstjänst, statliga myndigheter och alla de frivilliga som hjälper till i arbetet. De frivilliga har fått mycket beröm från räddningsledare, och ska ha en stor eloge för sin insats, säger Karolina Skog.
”Måste arbeta sten för sten”
Fartyget Makassar highway nådde under torsdagen hamn i Oskarshamn, efter att ha bogserats dit. Men fortfarande återstår en hel del arbete på öarna och stränderna i närheten av Flatvarp.
– Det handlar om en stor omfattning. Det har kommit i land olja på flera olika öar och därför behövs insatser på många platser samtidigt. I dag har man påbörjat vad man kallar för finsanering, vilket innebär att man måste arbeta sten för sten med att få bort oljan, säger Karolina Skog.
Politisk uppgift att titta framåt
Karolina Skog berättar att de det viktiga i det här läget är att låta de som arbetar på platsen göra just det, och att ge dem den arbetsro de behöver. Men sedan blir det en politisk uppgift att titta framåt och se vad som kan göras för att att skärpa reglerna på Östersjön, menar miljöministern.
– Vi har ett globalt problem med bekvämlighetsflaggade fartyg som kan utnyttjas av enskilda rederier som vill slippa undan. Det går inte heller att titta på situationen utan att kommentera att ansvarig ombord var berusad vid tillfället, vilket är absolut hemskt. Därför behöver vi se över hur vi gynnar de ansvarsfulla och reglerar de icke-ansvarfsfulla på Östersjön.
Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål har inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott, enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen.