Problemen med torka i sjön Yxern flyttas – Yxeredsborna rasande

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun vill nu ta bort regelringen av vattennivån helt i Yxernsjön. I en ansökan till Mark- och miljödomstolen vill kommunen riva de gamla dammluckorna och istället bygga ett fast stämbord – en slags V-formad sjötröske -l som ska skapa ett naturligt flöde. Men enligt ortsborna flyttas miljöproblemet då i stället till Yxeredsån. 

Problemen med sjön Yxern i Västerviks kommun har varit en följetong. Sjön, som idag regleras med dammluckor, har vid flera tillfällen nästan varit torrlagd under sommarmånaderna. Nu vill alltså kommunen ta bort vattenregleringen i sjön, men det har skapat nya vilda protester.

Lars-Olof Engström driver lantbruk intill Yxeredsån med 150 djur. I generationer har man hämtat vatten i ån. Nu är han orolig för framtiden.

– Vi kan tvingas lägga ner verksamheten om det här genomförs, det kommer inte att finnas vatten i ån när vi som mest behöver det, säger han.

Ortsborna oroliga

Flera personer i samhällena Yxered och Totebo är mycket upprörda över kommunens planer på att slopa regleringen av vattenflödet och riva dammluckorna.

– Torrare somrar framöver med avfuktning i Yxern, då kommer det ju inget vatten genom det här stämbordet ut i åarna, säger Anders Lagerman, som bor nära ån och är medlem i Yxereds samhällsförening.

Ser inga konstigheter

Men enligt Västerviks kommun kommer det inte innebära några problem att byta dammluckorna mot ett stämbord som man nu planerar att bygga vid utloppet av Yxern.

– Nej, jag ser inga konstigheter med detta, säger Dennis Wiström projektledare Västerviks kommun

Men du förstår att människorna vid ån är oroliga?

– Ja, jag förstår oron. Men jag har räknat. Om man exempelvis skulle ta en decimeter och sänka Yxern så skulle det vattnet räcka till hela Västerviks stad i 140 dagar. Jag tror problemet handlar mer om utformning av stämbordet, säger Dennis Wiström.

Beslut från mark- och miljödomstolen kommer den 25 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.