Föremålet som hittades (tv) polisen undersöker platsen (th)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föremålet (till vänster) hittades på torsdagseftermiddagen. Bombskyddet kom fram vid 21-tiden på torsdagskvällen. Foto: Jessica Axelsson/Privat

Misstänkt farligt föremål i Kalmar var skarpt

Uppdaterad
Publicerad

Ett farligt föremål hittades under en bro i Kalmar på torsdagseftermiddagen och bombskyddet kallades till platsen.

– Föremålet var skarpt och är hanterat av bombgruppen, säger Per-Olof Jansson, jourhavande förundersökningsledare på polisen i Kalmar.

Larmet inkom till polisen vid 16-tiden.

– Det var en privatperson som passerade ett föremål och tyckte det såg misstänkt ut och larmade oss, säger Fredrik Bratt polisens presstalesperson i region syd.

Polisen kunde inte avgöra direkt om föremålet var farligt eller ofarligt och Nationella bombskyddet kallades därför till platsen som säkrade föremålet.

Polisen: Föremålet var skarpt

På fredagsmorgonen kunde polisen konstatera att föremålet som hittats under torsdagen var skarpt.

– Det ska vara någon typ av explosiv vara, jag vet inte närmare bestämt vad det var, säger Per-Olof Jansson.

Tros inte kunna orsaka större skada

Föremålet har omhändertagits av nationella bombskyddet. När SVT når förundersökningsledaren på fredagsförmiddagen är föremålet ännu inte identifierat.

– Som det ser ut nu med den lilla informationen jag har hade föremålet inte kunnat göra någon större skada, säger Susanne Nylander, förundersökningsledare på grova brott i Kalmar som dock betonar att det är tidigt i utredningen och att föremålet behöver undersökas närmare.

En anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor är upprättad. Det finns ännu inga misstänkta i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.