Foto: Gunilla Fritze/SVT

Flera politiker hotade i Alvesta

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheterna kring Grönkullaskolan i Alvesta fortsätter att eskalera. I går var det polisbevakning vid kommunfullmäktiges möte.

Polisen valde att komma till fullmäktige eftersom en grupp privatpersoner kom dit för att uttrycka sitt missnöje med hanteringen av ärendet där en minderårig pojke misstänks ha våldagit en minderårig flicka på Grönkullaskolans skolgård. Runt 50 personer kom dit. Men enligt fullmäktiges ordförande Bertil Olsson (S) var endast ett fåtal av dem från Alvesta.

Kommunpolitikern Tommy Ernemyr (SD) ligger bakom Facebookevenemanget som uppmanade människor att dyka upp.

Turbulens på Grönkullaskolan

– Ingen har tagit den här händelsen på riktigt allvar, säger Tommy Ernemyr.

Den misstänkta våldtäkten ägde rum på Grönkullaskolans skolgård utanför skoltid i mitten av oktober. Skolledningen har fått kritik efter det inträffade och en högerextrem nättidning har skrivit om händelsen. För en månad sedan hölls Grönkullaskolan stängd efter att 24 rutor på skolan krossats och skolpersonal blivit hotad. Skolans båda rektorer har dessutom tagits ur tjänst för att skyddas.

Har utsatts för hot

Sedan dess har Tommy Ernemyr (SD) skapat Facebookevenemanget, som ledde till att en grupp människor begav sig till kommunfullmäktige i går. På Facebookevenemangets sida går det att läsa att rektorer och politiker ”tystar ner” och ”förnekar” det som hänt.

Ordförande i utbildningsnämnden Lars-Olof Petersson (S) säger till SVT Nyheter Småland att han inte förstår vad kritikerna menar.

– Det pågår en polisutredning om händelsen. Vi vet ju inte vad som har hänt. Personalen ska ha en eloge för att de har gjort vad som krävs av dem så fort de fick kännedom om uppgifterna, säger Lars-Olof Petersson (S).

– Grönkullaskolan har ett oförtjänt dåligt rykte, det är i grunden en bra skola med en jättefin personal, menar Lars-Olof Petersson (S).

Moderatpolitiker hängs ut

Själva evenemangssidan toppas med en bild på oppositionsrådet Thomas Johnsson (M), tillsammans med en text hämtad från samma högerextrema nättidning där det står att moderatpolitikern sagt att våldtäkten är påhittad.

Thomas Johnsson har skrivit en insändare om händelsen i Smålandsposten, men där skriver han inte att våldtäkten är påhittad. Det medger Tommy Ernemyr.

– Han har väl inte sagt det med de orden, det kan jag inte säga, nej.

Thomas Johnsson berättar att han utsatts för en stor mängd hot efter sin insändare, hur ser du på det?

– Det är givetvis jättetråkigt, att han har blivit hotad.

Vilket ansvar ser du att du har för att bilden du publicerat på evenemangssidan kan bidra till något sådant?

– Det kan jag inte påstå att jag har något ansvar för.

Plockar bort gillamarkeringar

Det har på sistone varit en hätsk stämning i Alvesta, och fler politiker än Thomas Johnsson har utsatts för hot. Förutom händelserna på Grönkullaskolan har det också hissats en nazistflagga utanför en muslimsk förskola.

Tommy Ernemyr själv har tidigare ifrågasatts i media på grund av en tatuering som kan kopplas till Vit makt-rörelsen. På Tommy Ernemyrs egen Facebookprofil finns det flera gillamarkeringar som kan kopplas till nazistiska rörelser. Bland annat ett vit makt-band som själva är öppna med att de spelat på konserter arrangerade av nazistiska organisationer, och nazistiska (numera nedlagda) Svenskarnas Partis tidigare partiledare Stefan Jacobsson.

Vad har du för syn på nazism?

– Det är ingenting jag stödjer överhuvudtaget, definitivt inte, säger Tommy Ernemyr.

Han menar att det rör sig om misstag och tar snabbt bort dessa båda gillamarkeringar efter intervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turbulens på Grönkullaskolan

Mer i ämnet