• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mohamad får inte permanent uppehållstillstånd – eftersom han jobbar på Samhall

Uppdaterad
Publicerad

Mohamad Koulali är sedan ett par år tillbaka anställd på Samhall – men när han ansökte om permanent uppehållstillstånd blev det avslag. Migrationsverket anser inte att Mohamad uppfyller försörjningskraven, trots att han har ett varaktigt jobb med tillräckligt hög inkomst.

SVT träffar Mohamad Koulali när han städar på ett stort byggvaruhus i Växjö. Ett av de jobb han utför genom sin anställning på Samhall och han trivs väldigt bra med det. 

– Det här är inget tråkigt jobb och jag tycker att jag tjänar bra med pengar, säger han. 

Växjö

Funktionsnedsättning gör att han inte klarar av annat jobb 

Statliga Samhall erbjuder arbete åt personer med olika funktionsnedsättningar. Mohamad lider av skolios, det vill säga böjd ryggrad. Det gör att han får ont i ryggen när han går, står eller sitter för länge.  

– Jag har försökt med andra jobb, men det går inte. Det är jättetråkigt. Samhall erbjuder dock lättare jobb för människor med handikapp, säger han. 

Kan inte skaffa ett pass

Mohamad kom från Syrien till Sverige för snart sju år sedan. Migrationsverket bedömer att han är alternativt skyddsbehövande och han har därför fått tidsbegränsat uppehållstillstånd och tillstånd att arbeta, nu senast fram till oktober 2023. 

Men Mohamad önskar ett permanent uppehållstillstånd för att kunna ansöka om att bli svensk medborgare – då skulle han kunna få ett pass. 

– Nu kan jag inte åka utanför Sverige, säger han. 

Krav stoppar Samhallanställda 

I juni 2021 klubbades den nya migrationslagen. Mycket från den tillfälliga lagen (tillkom 2016 efter den stora flyktingvågen) blev kvar. Bland annat försörjningskrav för att få permanent uppehållstillsånd. Inkomsten ska både vara tillräckligt hög och varaktig – krav som Mohamad Koulali uppfyller.

Anledningen till att han inte klarar försörjningskraven är att hans anställning på Samhall betraktas som subventionerad.

Träffa Mohamad Koulali och hör mer i videoklippet ovan.

Fallet Mohamed Koulali – Migrationsverkets beslut

Så här skriver Migrationsverket i sitt beslut att avslå Mohamed Koulalis ansökan om permanent uppehållstillstånd:

“Samhall AB erhåller statlig ersättning för att ordna dessa anställningar. Sådana anställningar är inte marknadsmässiga utan en arbetsmarknadspolitisk insats.

Migrationsverket bedömer därför att anställningen är att betrakta som subventionerad och att den inte kan ligga till grund för att anse att en individ kan försörja sig”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet