I förra riksdagsvalet 2018 var det 91,7 procent av de röstberättigade i Mörbylånga kommun som valde att använda sin röst enligt statistik från SCB. Det innebär att kommunen ligger över snittet i valdeltagande i Sverige med nästan fem procentenheter.
– Det är fantastiskt roligt och jag hoppas att vi behåller den ställningen, desto fler som engagerar sig så desto mer förstår politikerna hur viktiga frågorna är, säger Anna-Kajsa Arnesson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.
Finns ett stort engagemang för samhället
Arnesson tror att anledningen till det höga röstdeltagandet i kommunen grundar sig i det stora samhällsengagemanget bland befolkningen, men även att politikerna är ute och syns.
– Här finns ett väldigt stort folkligt engagemang för utvecklingen, och kring vad man vill se och inte vill se. Det finns starka organisationer och röster här som kommer till oss i politiken med förslag och önskemål på förändringar. Men det är väldigt viktigt att vara ute och träffa folk.
Hör mer av Anna-Kajsa Arnesson i klippet ovan.
KLIPP: Mörbylångaborna om varför de tror att så många väljer att använda sin röst.
Valdeltagandet bland kommunerna i Kalmar och Kronobergs län
Siffrorna är från statistiska centralbyrån SCB och visar valdeltagandet i riksdagsvalet från 2018 bland de röstberättigade i respektive kommun i de båda länen. Snittet för landets kommuner bland valdeltagandet till riksdagsvalet låg vid det senaste valet på 87,2 procent.
Kalmar län:
Högsby – 85,9 procent
Torsås – 87,9 procent
Hultsfred – 85,8 procent
Mönsterås – 89,3 procent
Emmaboda – 87,0 procent
Kalmar – 89,2 procent
Nybro – 86,6 procent
Oskarshamn – 88,1 procent
Västervik – 86,3 procent
Vimmerby – 88,2 procent
Borgholm – 88,6 procent
Mörbylånga – 91,7 procent
Kronobergs län:
Uppvidinge – 86,8 procent
Lessebo – 87,8 procent
Tingsryd – 86,6 procent
Alvesta – 88,3 procent
Älmhult – 87,7 procent
Markaryd – 85,7 procent
Växjö – 89,3 procent
Ljungby – 86,9 procent