Det handlar om personer med demensdiagnos på kommunens särskilda boenden.
– Det är en grupp som det är lite svårare att förklara för när det gäller isolering och liknande. Därför tror vi den gruppen är bra att börja med, och det är ungefär den gruppen det räcker till i den här första leveransen, säger Anders Törnblom, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mörbylånga kommun.
Hämtat samtycke
Covidvaccinet får kommunen tillgång till på måndag den 28 december. Beroende på vilken tidpunkt man får leveransen kan sjuksköterskor antingen börja vaccinera direkt – eller nästkommande dag.
Eftersom det i första skedet handlar om personer med demenssjukdom, som är en grupp som i vissa fall kan ha svårt att göra sin vilja känd, har man jobbat med att hämta samtycke från anhöriga och andra kontaktpersoner i personernas närhet.
– Man har redan nu pratat med dem och frågat en del av dem, och vad jag har fått till mig är att det är många som vill vaccinera sig, säger Anders Törnblom.
Stöldbegärligt
Region Kalmar har valt att hemlighålla exakt vilka särskilda boenden som får vaccinet, med hänvisning till polisens bedömning att vaccinet kan vara stöldbegärligt.
Hur påverkar det era möjligheter att vaccinera?
– Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys om det skulle vara så att någon gör något, vad gör vi då? Så att alla vet vad de ska ta sig till, säger Anders Törnblom.
Han tror att man kommer att vara klara med den första rundan av vaccination redan innan det nya året. Därefter väntar förhoppningsvis nya leveranser – och nya prioritetsgrupper. Först riskgrupperna på äldreboendena, sedan personalen inom omsorgen.