Nada fick chansen genom landstingets snabbspår

Uppdaterad
Publicerad

Nada Abdullah är barnmorska från Syrien. Nu har hon plockats upp av landstinget i Kalmars snabbspår, som tidigt identifierar vårdutbildade bland nyanlända.

Regeringen har i samarbete med arbetsmarknadens parter har tagit fram förslag på så kallade snabbspår, som ska göra etableringen av nyanlända med legitimationsyrken som läkare, sjuksköterskor och tandläkare, mer effektiv.

En del som ingår i det förslaget är att arbetsgivare tidigt identifierar potentiella medarbetare bland nyanlända och hjälper dem att jobba mot att få sin legitimation. Kalmar landsting lyfts fram som en föregångare vad gäller den här arbetsmetoden. Sedan ett år tillbaka har asyl- och flyktinghälsovården i länet frågat nyanlända om de är vårdutbildade.

Integration och arbete

Ta vara på flyktingars kompetens

Kalmar läns landstings snabbspår har varit igång i ungefär ett år. Ingela Lindström är personalstrateg på landstinget i Kalmar län och mycket nöjd med hur utbildningen fungerat.

– Vi vet ju att vi har ett stort rekryteringsbehov framför oss och kände att vi vill ta vara på den kompetens som många av flyktingarna har.

Barnmorskan Nada Abdullah är en av omkring 30 sjukvårdutbildade flyktingar med uppehållstillstånd som deltagit i Kalmar läns landstings snabbspår tillbaka ut i arbetslivet. Tre dagar i veckan läser de svenska och medicinsk svenska på en folkhögskola i Vimmerby, två dagar i veckan är de ute på praktik. För Nadas del blev det förlossningsavdelningen på sjukhuset i Västervik.

”Jag kan försörja mig”

För Nada har det betytt jättemycket.

– Ja, mitt arbete är så viktigt. Det gör att jag känner mig hel, jag kan försörja mig och jag får göra viktiga saker, säger hon.

I tio år jobbade Nada som barnmorska i Syrien. Hennes man jobbade som gynekolog. När hon berättar om hur de hade det är det med blandande känslor.

– Vi hade allt. Verkligen allt, och levde livets glada dagar.

Men kriget kom emellan. Nada och hennes familj förlorade allt och bestämde sig för att fly. Efter en svår och farlig båtresa över Medelhavet, med bara några fikon och äpplen att äta, kom de till Italien och senare vidare till Sverige och Kalmar län. Och där möttes både hon och hennes man av landstinget som var ute och frågade runt på flyktingförläggningarna om vilken yrkesbakgrund de hade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Integration och arbete

Mer i ämnet