• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rikspolischefen Dan Eliasson och närpolischefen Anders Karlsson. Foto: TT och SVT

Närpolischef går till angrepp mot Dan Eliasson

Uppdaterad
Publicerad

”I ett demokratiskt samhälle måste alla, även Sverigedemokrater, kunna lita på polisens opartiskhet”, skriver Anders Karlsson. Rikspolischefen svarar dock att han står för sitt uttalande.

Det var under en intervju med Expressen TV i Almedalen som rikspolischefen Dan Eliasson sa att han kommer att avgå om Sverigedemokraterna tar över regeringsmakten 2018.

Uttalandet har väckt reaktioner, inte minst hos många av Dan Eliassons egna anställda – den svenska poliskåren.

– Alla kollegor jag har pratat med har samma åsikt som jag och är jättebesvikna över det här uttalandet, säger Anders Karlsson närpolischef i Ljungby, Älmhult och Markaryd till SVT Nyheter Småland.

Öppet brev på sociala medier

Han har i dag publicerat ett öppet brev till Dan Eliasson på facebook där han går till hårt angrepp mot sin chef. Samma brev har skickats till Eliasson själv, där Anders Karlsson bland annat skriver:

”I början av 1980-talet fick jag en plastpåse med urin i nacken på en hockeymatch mellan AIK-Djurgården. En annan gång fick jag ett ruttet ägg i skallen i samband med att vi skulle dela på en av de första Pridemanifestationerna och Maranatarörelsen. 2001 fick jag stoppa gatsten med skölden under EU-toppmötet i Göteborg. Bara några exempel på vad jag fått göra för att försvara demokratin. Mina politiska åsikter i sammanhanget är och har varit helt betydelselösa”.

– Jag tror i grunden på den gamla, neutrala statstjänstemannen. Den dagen vi börjar visa politiska åsikter är vi illa ute tycker jag.

Sa han inte det i egenskap av privatperson då?

–  Han var i Almedalen i egenskap av rikpolischef och var där på skattebetalarnas bekostnad.

Vad hoppas du åstadkomma med brevet?

Som polis är man demokratins yttersta försvarare. Då är det olämpligt att min chef dömer ut en viss procent av svenska befolkningen som röstar på SD. Jag vill att han ska förklara för svensk poliskår hur han tycker att man ska agera, säger Anders Karlsson.

Eliasson: ”Hamnar i konflikt med mina grundläggande värderingar”

I ett kolumn i polisens egen tidning Svensk Polis svarar Dan Eliasson på Anders Karlssons brev:

”Jag har fått både hejarop och en hel del kritik, men jag står för det jag en gång gjort offentligt. Att bära ansvaret som myndighetschef och hamna i konflikt med mina grundläggande värderingar, att inte gå ihop med uppdragsgivaren, det är inte farbar väg för mig”.

”Nyttjar min yttrandefrihet”

Vidare skriver Eliasson:

”Jag har verkat som chef för flera myndigheter under både regeringarna Reinfeldt och Löfven. Idag sitter det representanter från alla riksdagspartier i polisens insynsråd. Det är en del av den svenska demokratin. Det är bra och berikar vår verksamhet. På samma sätt som jag har rätt att nyttja min rätt till yttrandefrihet så är du är i din fulla rätt att ha synpunkter på mitt svar på frågor i en livesänd intervju.”

SVT Nyheter Småland har sökt Dan Eliasson för en kommentar.

Anders Karlssons brev till rikspolischefen

Hej Dan!

Jag har varit anställd inom polisen sedan 1976 och varit polis sedan 1978. Jag har tjänstgjort på alla nivåer inom polisen och har haft chefsbefattningar sedan mitten på 1990-talet. Vi har träffats några gånger och jag har gillat dig för din rättframhet och tydlighet.

Men, jag fattar inte hur du kunde säga det du sade i Expressens tv- kanal häromdagen. Att säga att man avgår om Sveriges tredje största parti kommer till makten anstår inte en Rikspolischef. Berätta för mig hur ditt uttalande harmonierar med polisförordningens 10§?

Utdrag ur polisförordningen:

Skyldigheter i anställningen 

Kontakter med allmänheten 

10 § Anställda vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen ska i kontakter med allmänheten med beaktande av omständigheterna och situationen agera så hänsynsfullt som möjligt, visa behärskning och uppträda på ett sätt som inger förtroende.

”Närma oss allmänheten, komma närmare medborgarna, medborgarlöften” är ord som återfinns i Polisreformen. På vilket sätt kommer vi närmare de medborgare som är Sverigedemokrater genom ditt uttalande? Eller ska vi exkludera dem? Med stor sannolikhet finns det ett antal anställda inom polisen som utnyttjar sin demokratiska rättighet och röstar på SD. Hur ska du kunna återvinna deras förtroende och få dem att engagera sig i den nya polisorganisationen?

I min roll som polis och inte minst som chef inom polisen har jag alltid varit mån om att vara politiskt neutral. Jag har medverkat i polisstyrelser under en 15- års period och där tänkte jag och de andra närvarande tjänstemännen alltid på att vara politiskt neutrala. Nu, som LPO- chef har jag daglig kontakt med politikerna i de fyra kommunerna jag har polisiärt ansvar för. Mitt förhållningssätt är fortfarande politiskt neutralt. Jag förutsätter att de nytillsatta kommunpoliserna också uppträder enligt polisförordningens anda.

I början av 1980- talet fick jag en plastpåse med urin i nacken på en hockeymatch mellan AIK- Djurgården. En annan gång fick jag ett ruttet ägg i skallen i samband med att vi skulle dela på en av de första Pridemanifestationerna och Maranatarörelsen. 2001 fick jag stoppa gatsten med skölden under EU- toppmötet i Göteborg. Bara några exempel på vad jag fått göra för att försvara demokratin. Mina politiska åsikter i sammanhanget är och har varit helt betydelselösa.

I ett demokratiskt samhälle måste alla, även Sverigedemokrater, kunna lita på polisens opartiskhet och på vår vilja/förmåga att skydda dem då de vill framföra sina åsikter.

Om vi får en Rikspolischef som är ateist, ska hen då proklamera: Jag avgår om KD kommer till makten!

Var går gränserna?

Jag har under de senaste dagarna pratat med en hel del kollegor. Det går inte många minuter förrän samtalet handlar om ditt uttalande. Jag är stolt över att samtliga kollegor tar avstånd från ditt uttalande. Vi förstår vår roll som demokratins försvarare. Förstår du Dan?

Missförstå mig inte, jag är själv känd för att vara frispråkig och för att tala ur skägget, inte minst i media. Jag tycker att många polischefer ibland är för mesiga och tillbakadragna i kontakterna utåt. Men, att ta så tydligt politiskt ställningstagande i rollen som polis, är för mig helt främmande. På fritiden har vi givetvis rätt att engagera oss politiskt och tycka vad vi vill.

Med vänlig hälsning

Anders Karlsson

Lokalpolischef

Ljungby, Markaryd, Älmhult och Osby kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.