Foto: SVT/Richard Söderberg

Nathea har olika strumpor för systerns skull

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 mars kommer tusentals människor att ha olikfärgade strumpor på sig. Anledningen till det är en tioårig tjej från Vimmerby.

Personen bakom den kampanjen heter Nathea Anemyr. Hon är tio år gammal och har en storasyster heter Noelle och som har Downs syndrom. Och det är för att visa att olika är fint som hon engagerat sig i Rocka sockan, som evenemanget heter.

– Jag blir ganska ledsen när jag hör fula ord om andra. Jag vill inte att folk ska kalla varandra för fula ord, säger Nathea.

”Fint att vara olika”

Vi ses hemma hos henne och Noelle i Storebro en bit från Vimmerby. Hon har lagt upp en rejäl hög med strumpor av alla de sorter och färger på ett bord framför sig och Nathea och Noelle trär den ena strumpan efter den andra på sina fötter.

Genom att använda olikfärgade strumpor vill Nathea sätta fokus på de som är olika.

– Det är fint att vara olika. Och det är bra att vara olika, säger Nathea.

Hon och hennes mamma har drivit projektet Rocka sockan genom sociala medier och de har verkligen lyckats.

Just nu har omkring 70.000 personer runt om i landet sagt att de kommer att delta och kommer att klä sig i udda strumpor den 20 mars som ett sätt att hylla det som är olikt eller de som är olika.

Började i USA

– Det började ju i USA det här, men det blev ju inte så jättestort där, så vi tänkte om det kanske kunde funka här. Och det funkade jättebra. Så då kör vi, tänkte vi, säger Nathea.

Och det har gått bra. Nyligen blev Nathea uppringd av utbildningsminister Gustav Fridolin som sa att han och hans medarbetare på utbildningsdepartementet också vill delta och ha olika strumpor på sig.

– Jag såg det här på Facebook genom att min gamla fritidsfröken hemma i Vittsjö bjöd in mig. Jag tyckte att det var helt fantastiskt. Nathea gör detta för sin storasyster men också för att visa att det är okej att vara annorluda, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.