Foto: Erik Johannesson

Nazistdemonstrationen 1985 – mer än bara kvinnan med handväskan

Uppdaterad
Publicerad

Den ikoniska Kvinnan med handväskan må vara utsedd till Århundradets bild. Men vad hände mer lördagen den 13 april 1985 under nazistdemonstrationen i Växjö?

I en unik fotoutställning – Dramat timme för timme – på Kulturparken Småland skildras dagen då ett tiotal nazister kolliderade med omkring 2500 Växjöbor.

Det nazistiska Nordiska rikspartiet hade fått tillstånd av polisen att demonstrera klockan 12.00 på Stortorget i Växjö. Redan innan demonstrationen var igång jagade 2500 Växjöbor, inklusive kvinnan med väskan, iväg de tio nazisterna.

– Mitt i alltihop står en polis som försöker hänga med så gott han kan. Men det jag tycker är en intressant aspekt av dagen är att Växjöborna sa ifrån, ställde sig upp och visade sitt motstånd, säger Erik Johannesson en av fyra fotografer som ställer ut sina bilder.

Kvinnan med handväskan av Hans Runesson (bild från utställningen). Foto: Hans Runesson

– 2500 Växjöbor samlades spontant och började kasta ägg och tomater. Men sen utbröt slagsmål vid tre tillfällen. Ett på Stortorget, ett när Hasse (Hans Runesson) tar sin klassiska bild och när en nazist blir nedslagen.

Nynazisten blev sparkad medvetslös och blodig. Då händer plötsligt något oväntat berättar Erik Johannesson som bara var en 18 år gammal fotograf 1985.

– En person sätter sig ner och förbarmar sig över nynazisten och helt enkelt stoppar alla andra. Det är sparkar och slag. Det förbarmandet tycker jag är väldigt fängslande, säger Erik Johannesson om sin personliga favoritbild.

Nazisten hade sparkats ihjäl om det inte vore för personen som förbarmade. Polisen var till en början bara några stycken tills dess att förstärkning kom från hela Småland. Foto: Erik Johannesson

Om inte våldet avtagit hade flera personer dött i demonstrationen berättar han:

– Det är någon typ av kärleksbudskap i bilden. Det handlar om att ta hand om varandra även om det är så olika bakgrunder och åsikter. Utifrån dagens perspektiv kan man fundera på det här med polarisering i samhället.

Hans Runesson är fotografen till den ikoniska bilden som togs på kvinnan med handväskan. Han berättar för SVT om sina minnen från dagen.

– Jag trodde inte det var sant när jag såg tusentals människor jaga ett antal killar. Det var stort. Man tänkte inte så mycket då, det var en så skarp känsla. Men man undrade hur det här skulle sluta.

Och det skulle bli ett slut – till slut. Nazisterna jagades iväg av folkmassan till järnvägsstationen. Där fick de gömma sig tills att polisen efter några timmar transporterade iväg dem.

Här har Växjöborna jagat in tiotalet nazister på järnvägsstationen. Det tog flera timmar innan polisen lyckades transportera iväg nazistmedlemmarna. Foto: Erik Johannesson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet