Hör hur kommunen resonerar kring att ha en kommunal fritidsbank. Foto: SVT

Nej till kommunal fritidsbank i Växjö

Publicerad

Trots upprepade påtryckningar från oppositionen säger de styrande i Växjö kommun nej till en kommunal fritidsbank. Nu tittar de i stället på om det finns andra aktörer som med hjälp av bland annat kommunala pengar kan tänka sig att starta utlåning av sportutrustning.

– Vi tycker att det är en viktig principiell fråga och att den här typen av verksamhet gör sig bäst i exempelvis en frivilligorganisation eller liknande, säger Jon Malmqvist (KD) som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

S och V har längre drivit frågan om en kommunal fritidsbank i Växjö, liknande de som finns i exempelvis Tingsryd, Ljungby, Hultsfred och Kalmar. Men det är den styrande blågröna alliansen alltså inte intresserade av.

Vill inte betala hela kostnaden

 I stället utreds just nu om det finns andra aktörer som kan tänka sig att driva en fritidsbank, eller fritidsbibliotek som det också kallas, med ekonomiskt stöd från kommunen. Men hela kostnaden för en fritidsbank vill de inte betala.

– Det finns ett visst intresse men sen är det naturligtvis en avvägning av hur mycket det offentliga kan stötta en sån verksamhet, säger Jon Malmqvist till SVT Nyheter Småland.

Oklar framtid för en fritidsbank i Växjö

Därför är det ännu oklart om Växjöborna kommer att få ett ställe dit allmänheten kan vända sig för att gratis få låna exempelvis skidor, pulkor och skridskor.

Men även om kommunen inte skulle hitta någon som är villig att ta på sig uppdraget, så menar Jon Malmqvist att Växjö kommun har generösa föreningsstöd som gör att föreningarnas verksamhet ändå blir tillgänglig för de som kanske inte har råd att köpa utrustning.

– Växjös föreningsliv är oerhört duktiga på att erbjuda nyfikna ungdomar testutrustning, det ska man vara medveten om.

Men det här kan ju också handla om mer spontanidrott?

– Ja, självklart är det på det viset och vi håller på och utreder den här frågan. Men allting kostar pengar, det ska man vara medveten om, säger Jon Malmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.