Några ungdomar står och diskuterar en filminspelning i Växjö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nike Krantz, längst till vänster i bild, diskuterar och planerar inspelningen av kortfilmen Saga. Foto: SVT/Ida Andersson

Nike från Växjö spelar in film på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Nike Krantz regisserar och har skrivit manus till kortfilmen ”Saga” som spelas in i Växjö. En viktig del i filmen är skådespelarnas dialekt.

Nike Krantz är född och uppvuxen i Växjö men bor numera i Stockholm, där hon frilansar inom film och tv. Hon har även skrivit boken ”Klara livet” som handlar om en tjej som är på väg att sluta gymnasiet.

Med stöd av filmregion Sydost är hon just nu i färd med inspelningen av kortfilmen ”Saga” som utspelar sig i Växjö. Även den handlar om en ung tjej som är på väg att bli vuxen.

– Det är en mörk komedi som handlar om svartsjuka och om att jämföra sig med andra.

Alla – utom en – pratar småländska

Huvudrollen spelas av Wilma G Sand. Hon är uppvuxen i Urshult men gick estetiska programmet året under Nike på Katedralskolan i Växjö. För henne är det premiär för att spela in film i sina hemtrakter.

– Det är kul att jobba på hemmaplan, säger Wilma G Sand.

Brukar du prata småländska när du skådespelar?

– Nej det är väldigt sällan men det känns tryggt. Jag tycker också att det är viktigt att vi främjar dialekterna i svensk film.

Mer om vad Nike inspirerats av och hur hon tänkte när hon valde ut skådespelarna hör du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.