Hon föreläser och pratar med unga om sex, samtycke, våld, relationer och gränser och betonar vuxenvärldens, föräldrarnas och skolans ansvar.
– När unga har sina första kärleksrelationer vet de inte vad som är en hälsosam relation och vad som blir en destruktiv. Därför behöver vuxenvärlden finnas där och hela tiden ge unga kunskap om det.
Digitala våldet har ökat
Nina Rung menar att det digitala våldet har ökat i och med möjligheterna att utöva det.
– De här apparna fanns ju inte tidigare och det har skett en otrolig förändring. Framför allt när det kommer till kontrollen, säger hon.
Hur ska man göra för att få dem som utövar digitalt våld att sluta?
– Genom att beskriva vad som är brott och vad som inte är okej i en relation. Märker man själv att man blir skitförbannad och inte kan kontrollera det, att du säger taskiga saker till eller om din partner, då behöver du söka hjälp och få stopp på det.
Behöver tas på större allvar
Hon poängterar att vi trivialiserat våldet och att vi måste förstå vilket våld och kränkningar det handlar om att få oönskade dickpics skickade till sig eller få hot om att filmer och bilder ska läggas ut på dig.
– Om man skulle ta det på det allvaret som det förtjänar att tas på skulle fler ha lättare att tänka att ”det är såklart det här ska anmälas”. Vi behöver börja agera på vad som är brottsligt och inte. Våldet måste få konsekvenser och ett slut.
I videon ovan svarar Nina Rung på hur du som förälder och kompis kan agera om någon i din närhet utsätts för digitalt våld.
DET HÄR ÄR DIGITALT VÅLD
- Din partner kräver att få titta i din telefon och vill ha dina lösenord
- Bestämmer vem du får vara vän med och följa på sociala medier
- Kontrollerar var du är via exempelvis kartan i Snapchat
- Fortsätter skicka sms och liknande trots att du bett hen sluta
- Kräver att du ska svara snabbt på meddelanden
- Sprider en privat/sexuell bild eller film på dig
- Skickar hot eller elaka meddelanden till dig
- Sprider rykten eller privat information om dig digitalt
Källa: ungarelationer.se