Det verkar vara första gången som vargarna i Kosta-reviret, som består av tre vargar, har angripit tamdjur. Foto: Paul Kleiven/arkiv

Nio får dödade av varg i Kosta

Uppdaterad
Publicerad

Vargarna i Kosta-reviret misstänks för första gången ligga bakom ett angrepp på tamdjur. Nio får hittades döda sent under tisdagen och nu uppmanas fårägare i området att stalla in sina djur.

Länsstyrelsen i Kronoberg har konstaterat att angreppet i Kosta har utförts av flera vargar.

DNA-analyserna kring vilka djur som ligger bakom är inte klara, men spåren tyder på att är de tre vargarna i Kosta-reviret som dödat fåren.

– Vi kopplar primärt inte samman det här med de angrepp som den ensamma, genetiskt skyddsvärda vargen utfört i stora delar av södra Sverige, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare, till SVT Småland.

Risk för nytt angrepp närmaste tiden

Därför utgår inte samma skarpa rekommendation till fårägare i området, även om det vid alla rovdjursangrepp anses finnas en stor risk för ytterligare angrepp i närheten den närmaste tiden.

– Här håller vi oss till en uppmaning att stalla in sina djur som gäller fårägare i ett område på ungefär en mils radie från Kosta, även om det är svårt att sätta helt skarpa gränser, säger Magnus Lundmark.

Enligt Magnus Lundmark är det här angreppet det första som de tre vargarna i Kosta-reviret misstänks ligga bakom.

– De här vargarna är absolut inte lika benägna att angripa tamdjur jämfört med den skyddsvärda vargen, som har utfört tio konstaterade angrepp i hela södra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.