Åsa Wiberg på Linnéuniversitetet och Maria Nilsson på Smålandsidrotten. Foto: SVT/TT/SVT

Nu examineras de första rörelsecoacherna

Uppdaterad
Publicerad

I veckan blev de allra första rörelsecoacherna klara på Linnéuniversitetet och tanken är att de ska få barn och ungdomar att röra på sig mer i skolan.

Forskning visar att barn och unga rör på sig för lite och därför har regeringen gett Riksidrottsförbundet i uppdrag att genomföra en rörelsesatsning. En del i den satsningen är att Smålandsidrotten tillsammans med Linnéuniversitetet i Växjö utbildar rörelsecoacher. 

– Vi kände att det här är en bra gemensam satsning för att nå ut bredare till skolorna, säger Maria Nilsson, central samordnare för rörelsesatsning i skolan på Smålandsidrotten. 

Vad är en rörelsecoach? 

Åsa Wiberg jobbar som lärarutbildare för de blivande ämneslärarna i idrott och hälsa på Linnéuniversitetet, men har nu också utbildat rörelsecoacherna. 

– En rörelsecoach kan ha många olika roller. Det kan vara en utbildare av personal eller elever. Det kan också vara en person som leder fysiska aktiviteter eller en person som bygger nätverk mellan olika skolor i en kommun för att utbyta erfarenheter, säger Åsa Wiberg. 

Rörelse varje dag i skolan 

I förslaget från Skolverket som regeringen ska fatta beslut om står det att ”eleverna ska ges möjlighet och uppmuntras att delta i hälsofrämjande fysiska aktiviteter under skoldagen”. Detta är alltså än så länge bara ett förslag. I en tidigare version av texten framstod det som att det redan fattats beslut i frågan.

– Det kommer att se väldigt olika ut på olika skolor beroende på vad man har för förutsättningar, men det handlar kanske mest om att planera in den fysiska aktiviteten som en del av skolans vardag, säger Åsa Wiberg.  

30 rörelsecoacher examineras 

Fritidspedagoger och lärare som jobbar på skolor runt om i Småland har deltagit i kursen som ger 7,5 högskolepoäng och nu är de första 30 rörelsecoacherna klara.  

– Jag tycker att rörelseförståelsen är minst lika viktig som läs- och skrivförståelse, säger Louise Berglund, nyexaminerad rörelsecoach som jobbar på Vetterlundskolan i Jönköping.

Hon får medhåll av kurskamraten Rosmarie Adenmark som jobbar på Pilbäckskolan i Växjö.

– Jag tycker att rörelse är något som måste in i skolan nu. Vi som jobbar i skolan har ju alla barn och inte bara de som gillar idrott, så det är ett plus att vi kan få alla att röra på sig, säger hon.

Barn rör på sig för lite

I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuter fysisk aktivitet om dagen.

Källa: Nationell studie 2017, Centrum för idrottsforskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.