Stora flockar av kajor samlas under vintermånaderna i centrala Växjö. Många känner sig störda av att fåglarna både skitar ned och gör nattsömnen till en pina.
Inte en olägenhet för hälsan
Helene Gårdebrink är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Växjö kommun och hon är den som får ta emot klagomål från kommuninnvånarna.
– Om vi får synpunkter på störande fåglar så tittar vi på om de är en olägenhet enligt lagen, och då är det en nivå på störningen som avgör om man kan kräva en åtgärd. Som det ser ut i dag anser inte tjänstemännen på miljö- och hälsoskyddskontoret att det är en olägenhet för hälsan, säger hon.
Det är speciellt nu under vintern som fåglarna samlas i städerna och samlar ihop sig i stora flockar. Thomas Hultqvist är ornitolog och har under många år studerat kajorna.
Flera tusen i flock
– De är väldigt sociala och håller ihop i stora flockar inne i centrum, det kan vara flera tusen som drar runt i samma flock och förmörkar himlen. På dagarna flyger de ut på landsbygden och letar föda och på kvällarna kommer de tillbaka till stan och samlar ihop sig igen, säger Thomas Hultqvist.
Att kajor trivs så bra i städerna beror på att fasader påminner om de bergstrakter som de kommer ifrån.
– Byggnaderna liknar klippavsatser där fåglarna kan häcka, och där kan de finna ett bra skydd från andra rovfåglar också, säger Thomas Hultqvist.
Tveksamt resultat av skyddsjakt
I en del andra kommuner försöker man komma till rätta med problemet genom att skjuta kajorna i skyddsjakt. Men det är ingen metod som har visat sig vara speciellt lyckad, menar Thomas Hultqvist.
– Skjuter du av tio så föds det tio nästa säsong, därför finns underlaget för att ha så många kajor, säger han.