Bärgarna började morgonen genom att med hjälp av en grävmaskin lägga en skiva under valen som man sedan surrade fast den i. Därefter drog man genom vajrar upp valen upp till land.
Bärgningen arbetsleddes av polisen men flera myndigheter och experter var involverade, däribland länsstyrelsen och Mörbylånga kommun. Själva flytten utfördes av en privat aktör. Av säkerhetsskäl var platsen avspärrad för allmänheten under bärgningen.
Skickas på förbränning
Valen lyftes under måndagen bara upp på land för att på tisdagen läggas i container genom lyftkran. Därefter skickades djuret för särskild förbränning.
De ansvariga myndigheterna har valt att inte dra ut valen till havs och sänka den, bland annat att för att det krävts väldigt tunga vikter för att få ner den samt att Östersjöns ekosystem inte är anpassat för att bryta ner ett valkadaver.
Tidigare varnat om explosionsrisk
Sedan fyndet har många privatpersoner velat komma nära valen och i förra veckan gick kommunen ut och uppmanade allmänheten till att hålla sig borta – eftersom det finns risk att den kan explodera. Detta på grund av jäsningen som sker under förruttnelseprocessen.
– Det har inträffat på andra håll internationellt att döda valar spricker av gaser och kan då explodera, det är stora krafter man har att göra med. Men en stor del av gaserna har redan läckt ut senaste dygnet så det ska inte vara någon explosionsrisk längre, säger Staffan Åsén, miljöchef på Mörbylånga kommun, i samband med bärgningen.
Dödsorsak inte klarlagd
Valen hittades död och strandad för två veckor sedan av författaren och naturfotografen Anders Johansson.
Dödsorsaken är inte klarlagd men en expert SVT pratat med menar att den kan ha råkat ut för en båtkollision eller svultit ihjäl.