Skalbaggen som upptäcktes på Öland har aldrig hittats i Sverige tidigare. Foto: Station Linné

Ny skalbagge upptäckt på Öland

Uppdaterad
Publicerad

En ny skalbagge har upptäckts på Öland. Det handlar om en spetsvivel med långt snyte av arten Rhopalapion longirostre, som i nuläget saknar svenskt namn.

Bakom upptäckten står den öländska fältforskningsstationen Station Linné. Det är första gången insekten, som bara är några millimeter lång, påträffas i Sverige och Norden. När den upptäcktes klättrade skalbaggen runt på en stockros precis intill forskningsstationen. Dave Karlsson på station Linné säger att han inte är jätteförvånad över upptäckten.

– När man är expert inom sitt område så finns det alltid nåt som man anar kan dyka upp. Och vet man då hur en spetsvivel ser ut och att den som normalt lever i Baltikum har gula ben och den som finns här har svarta ben och att de normalt finns på stockrosor så går man och spanar, säger han till SVT Nyheter Småland.

Men det var inte Dave Karlsson själv som gjorde upptäckten. Det var Johan Ennerfelt, som arbetar med ett nationellt insektsbestämningsprojekt vid stationen, som först fick syn på den lilla insekten.

– Jag såg att det var en art ur gruppen vivlar med sin långa snabel, och så tog jag upp mobilen och googlade och hittade den här. Sedan kollade jag med en expert, och jag hade rätt. Wow, säger han till TT.

Gillar stockrosor

Dave Karlsson säger att han är kluven inför de allt fler nya arter som upptäcks i Sverige eftersom de kan ha att göra med klimatförändringarna. Samtidigt välkomnar han just den här skalbaggen, som inte är en invasiv art.

– Nej, det är nog bara vi som har stockrosor i trädgården som kan märka av den om den växer till sig de närmaste åren, men jag tror inte att den att göra någon skada i den svenska naturen, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.