en skorsten med massa rök, Ingela Helmfrid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röken från glasbruken i Småland kan ha bidragit till att boenden där omkring fick hjärt- och kärlsjukdomar, säger LIU:s Ingela Helmfrid. Foto: Emma Grönlund/LIU

Ny studie: Högre risk för hjärt- och kärlsjukdom om du bott nära glasbruk

Uppdaterad
Publicerad

Att ha bott nära ett glasbruk under 1970- och 1980-talet innebär en ökad risk att drabbas av hjärt och kärlsjukdom, visar en ny studie gjord på invånare i Glasriket i Småland. Risken ökade med tre procent för varje år man bott inom en tvåkilometersradie från ett glasbruk.

Innan industrin införde rökgasrening släpptes höga halter av luftföroreningar ut genom skorstenarna. Forskare på Arbets- och miljömedicin i Linköping har studerat konsekvenserna för boende nära glasbruken i Emmaboda och Nybro från 1970 till år 2000 – och hittat ett samband.

– De som bott i mer än tio år nära de glasbruken som släppte ut mest av bly hade tre procent högre risk av hjärt- och kärlsjukdomar per år, säger Ingela Helmfrid, biolog och en av författarna till studien.

Tog många år innan sjukdom utvecklades

Luftföroreningar orsakade inte hjärt och kärlsjukdom direkt, utan det tog många år innan en sjukdom utvecklades.

Studien har tagit in data via enkät från människor som bodde inom en tvåkilometers radie av glasbruk som Orrefors och Pukeberg.

– Förutom luftföroreningarna så föll metallutsläppet ner på marken, grönsakerna och gräset som djuren betade på. Det blev en kombination som var svår att undvika, säger Ingela Helmfrid.

Ingen fara nu

Trots att föroreningar kan ligga kvar i marken i flera år så finns det ingen risk nu, menar Ingela Helmfrid.

Däremot kan studien kan vara av betydelse i länder som inte har inlett en rökgasreningslag som liknar Sveriges, säger hon.

Se mer om studien i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.