– Det kommer slå tillbaka på invånarna.
Det säger ambulanssjuksköterskan Linda Celid om de arbetstidsförändringar som ska genomföras i alla kommuner och regioner senast den första oktober. Då införs nämligen kravet på elva timmars vila per dygn mellan varje arbetspass – ett krav från EU-kommissionen för att förbättra arbetsmiljön.
”Mindre vila”
I bland annat Kalmar län har ambulanspersonalen jobbat ett dygn i sträck, med raster och vila när tillfälle ges under passets gång. Ambulanssjuksköterskan Ida Hallbeck säger att förändringen, som är tänkt att ge mer vila till personalen, kommer ge motsatt effekt.
– Vi har ungefär 20-30 procents beläggning på ambulansen i regionen, så vi får den vila vi behöver under passets gång. Nu kommer vi istället behöva jobba dubbelt så många pass med kortare vila mellan passen, säger hon.
Det nya arbetsdirektivet i korthet:
- Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Ett arbetspass ska alltså följas av vila. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.
- Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.
- Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.
- En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.
- 1 februari kan verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet söka dispens och jobba längre pass. Men det förutsätter att det finns särskilda skäl och att arbetsgivaren har prövat andra lösningar.
Källa: SKR