– Det betyder väldigt mycket för Nybro. Det ger arbetstillfällen, tillväxt och även förhoppningsvis effekter på resten av vårt näringsliv, säger Christina Davidson (C) kommunalråd.
Byggnationen av det nya kraftverket inleds nästa år. Skogsavfall kommer omvandlas till gas som i sin tur driver motorer och producerar el. Koldioxiden samlas ihop och transporteras iväg för att till slut hamna långt ner i en berggrund.
Närhet till skog och bra samarbete
Att valet föll på just Nybro för etableringen av det första koldioxidnegativa kraftverket beror enligt företaget på flera saker.
– Vi ville hålla oss i södra Sverige där bristen på el är stor. Här har vi ett bra läge med närhet till skogen, nära kombiterminal för transport av koldioxid och vi har även haft ett väldigt bra samarbete med kommunen, säger Helen Öström, CFO Nordbex.
Först i landet
Ambitionen är att kraftverket ska göra kommunen koldioxidnegativ till 2030, något man i så fall blir första med i landet.
– Det gynnar så klart Nybro att ha egen el som produceras i kommunen och även att vara med och bidra till minskade koldioxidutsläpp, säger Christina Davidson.