Kriminalvårdaren Joakim Eriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminalvårdaren Joakim Eriksson tror att det kan bli svårt att locka personal till den nya anstalten I Halltorp tre mil söder om Kalmar. Hör honom förklara varför i klippet ovan. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Kriminalvårdaren orolig för personalbrist på nya fängelset i Halltorp utanför Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

I Halltorp tre mil söder om Kalmar ska den nya anstalten stå klar 2028. Det nya fängelset kommer att generera hundratals nya jobb. Samtidigt är det stor brist på kriminalvårdare runt om i landet. – Hur vi ska hitta så mycket personal där nere är för mig en gåta, säger kriminalvårdaren Joakim Eriksson.

I somras flaggade den centrala ledningen för Kriminalvården om att ta höjd för dubbelbeläggning i hälften av cellerna i det nya fängelset i Halltorp och alla nya anstalter som byggs.

Ökat våld och hot

– Från början sa man runt 335 platser men i och med dubbelbeläggning redan från start så pratar vi nu om 500 klienter. Fler klienter kräver mer personal och redan nu har man superproblem att hitta personal inom kriminalvården,  säger Joakim Eriksson, kriminalvårdare som också är aktiv inom fackföreningen Seko.

Kalmar

Fler klienter på mindre yta skapar mer otrygghet bland klienterna, mer hot och våld, menar Joakim Eriksson.

– Det försämrar för klienterna och det försämrar absolut för personal. Vi har ju möjligheten att vi kan välja att sluta. Men för klienterna är det ju inte så, de blir kvar, säger Joakim Eriksson.

Men varför är det så svårt att rekrytera?

– Det handlar både om rekrytering och om att behålla personal. Men egentligen är det ganska enkelt. Det är lönen, arbetsmiljön och scheman. Och vem som vill pendla till det lilla Halltorp från Kalmar eller ännu längre Karlskrona, säger Joakim Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet