Det är vid en oansenligt plats vid Öbälen i Västerviks kommun som Sveriges geografiska undersökning (SGU) tagit prover – i en hög som är kvarlämnad från tidigare gruvor.
– Det är två små hål och en liten hög. Gruvorna är troligen från 1800-talet eller äldre, men de är så små att det är oklart om man ens haft gruvdrift där eller bara provgrävt, säger Alexander Lewerentz, statsgeolog och projektledare på SGU till SVT.
”Mer än vi trott”
– Det var först i efterhand som vi insåg, oj det var mer här än man trott.
Nu berättar SGU att man på platsen har hittat förhöjda halter av sällsynta jordartsmetaller på platsen – metaller som har en stor betydelse inte minst i ny så kallad grön teknik.
Det handlar om förhöjda halter av alla sexton sällsynta jordartsmetaller, bland annat neodyn som används i batterier och vindkraftverk, samt lantan som används i elektronik.
Tidigare utpekat område
År 2023 pekades området Olserum i Västervik ut som ett riksintresse för sällsynta jordartsmetaller.
Efterfrågan har ökat kraftigt de senaste åren och EU har skärpt kraven på medlemsländerna om ökad egen produktion – idag produceras det mesta i Kina.
Fyndet i Öbälen, fyra mil söderut visar att metallerna förkommer i ett större område än tidigare känt.
Ska kartlägga
– Det som är intressant är att har hyfsat stora förekomster några mil bort. Det visar råvarorna finns även runt om. Det blir ett större område som är intressant.
Han påpekar dock att det nya fyndet handlar om ett enstaka prov med höga halter. Senare i vår ska myndigheten tillbaka till området för att ytterligare kartlägga omfattningen av fyndet.
”Lång väg tills man har metallen i handen”
Under 2025 kommer myndigheten att fortsätta sin kartläggning av råvaror i Småland och Östergötland.
Forskaren Henrik Drake vid Linnéuniversitetet tycker det är ett viktigt fynd av sällsynta jordartsmetaller, men påpekar att metallerna fortfarande finns i berget.
– Det är en lång väg tills man har metallen i handen, säger han.