En man med blå skjorta och glasögon håller en låda med fynd från vraket av regalskeppet Kronan samt en bild på en kanon som bärgats från Kronan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter dykningar under 44 år börjar det ta slut på föremål att bärga från regalskeppet Kronan utanför Öland som förliste 1676. Projektledare vid Kalmar läns museum Lars Einarsson visar upp fynden från sommaren. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Nya fynd visas från regalskeppet Kronan – men få kvar att bärga

Uppdaterad
Publicerad

Dykningar vid vraket utanför sydöstra Öland har pågått i 44 år. Men nu finns inte mycket av historiskt intresse kvar att bärga från regalskeppet Kronan. På fredagen visades fynden upp från årets dykningar, bland annat en ovanligt liten kanon.

– Kronan kommer aldrig att vara helt tom på grejer. Men frågan är vilka saker som vi måste bärga för att få optimal information. Där närmar vi oss nog 95 procent, säger Lars Einarsson projektledare Kalmar läns museum.

Världens största fynd

Under fredagen presenterade Kalmar läns museum nya fynd från sommarens dykningar vid regalskeppet Kronan. Där var Försvarsmakten på plats för att berätta om sitt arbete vid bärgningar och dykarbeten i samarbete med museet.

Årets fynd var en liten kanon. Det är den 49:e i ordningen och gör Kronan till värdens största fynd under från stormaktstiden.

– Den här är den minsta vi har bärgat, den är lite speciell. Det är ett krigsbyte från 1658. Kanonen har förmodligen använts för ceremoniella sammanhang och inte för att skjuta sönder fartyg eller personal, säger Lars Einarsson projektledare Kalmar läns museum.

Kantrade efter strid

Den 1 juni 1676 gick regalskeppet Kronan till botten öster om Öland i en kraftmätning mellan den svenska och dansk-nederländska flottan. Med skeppet försvann kanoner och annan utrustning tillsammans med krigskassor och besättningens privata ägodelar. Närmare 35 000 fynd har nu bärgats från fartyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.