Foto: TT

Effektivare cellprov dröjer i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan infördes nya nationella riktlinjer för hur landsting och regioner ska jobba förebyggande för att färre kvinnor ska drabbas av livmoderhalscancer. Men trots att de nya metoderna är bevisat effektiva har de inte införts i Kalmar och Kronoberg.

2017 antog Sveriges landsting gemensamt ett nytt vårdprogram med syfte att förbättra screeningsverksamheten och därmed erbjuda kvinnor ett bättre skydd mot livmoderhalscaner.

– Det handlar om kvinnors hälsa. Och när det inte är en fråga om ekonomiska resurser så finns det ingen anledning att vänta med att införa det här, säger Björn Strander som är ordförande Nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention.

Cellprovtagning i Kronoberg

Använder sig inte av den metod som rekommenderas

Enligt den nationella arbetsgruppens sammanställning har varken Region Kronoberg eller Region Kalmar län infört den kanske viktigaste förändringen i det nya vårdprogrammet.

Enligt denna förändring ska kvinnor som är över 30 år regelbundet kallas till cellprovsundersökning. Men i stället för att som tidigare ta ett cellprov och undersöka detta i mikroskop, för att se om det skett några cellförändringar, ska man börja med att undersöka om kvinnorna bär på humant papillomvirus (HPV). Syftet är att göra screeningen säkrare och dessutom göra det möjligt att hindra utvecklingen av cancer tidigare.

– Om detta infördes skulle konsekvensen bli att det skulle bli färre fall av livmoderhalscancer i Sverige. Men när det fördröjs i onödan får inte kvinnor den hjälp som man kan förvänta sig, säger säger Björn Strander.

It-systemen har dröjt

– Det finns flera orsaker till att det dröjt. Men främst är det IT-lösningarna som har behövt uppdateras,  säger Karin Dahl, Specialistläkare och processledare för styrgruppen för cervixcancerprevention i Kalmar.

Kvinnokliniken i Växjö har haft samma problem och det är de nya kraven på att systemen ska kunna hantera betydligt mer information som gjort att det dragit ut på tiden. Men i början av maj hoppas man på att kunna införa den nya metoden i båda länen.

Andra planerade förbättringar av vården som inte genomförts i Kalmar och Kronoberg, är att aktivt kontakta kvinnor som upprepat uteblir från besök. I Kalmar har erbjuder man inte heller självtest ännu men även dessa ska införas under 2019.

Livmorderhalscancer och Screening

Cancer i livmoderhalsen, som är den nedre delen av livmodern, utvecklas oftast långsamt under många år. Om man går på regelbundna cellprovskontroller kan cellförändringar som kan leda till cancer upptäckas och tas bort i god tid.

Den vanligaste anledningen till att man får livmoderhalscancer är att man genom sex smittats med ett virus som kallas HPV, humant papillomvirus. Det finns många olika typer av HPV, men det är endast några få som orsakar cancer.

Man kan i viss utsträckning, men inte helt, skydda sig genom att använda kondom. Man kan även vaccinera sig mot ett par av de vanligaste virustyper som orsakar cancern.

De flesta som får livmoderhalscancer blir helt friska igen efter behandling.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Screening innebär att personer som inte har några symptom undersöks i förebyggande syfte. Avsikten med screening är att hitta sjukdomar hos befolkningen så tidigt att det med behandlingsmetoder går att minska risken för insjuknande, lidande eller dödsfall.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet