Nya naturreservat klara

Publicerad

Lövskogsområdet Möckelnäs i Älmhults kommun och Storasjöområdet i Uppvidinge kommun med 300 år gamla tallar föreslås bli nya naturreservat i Kronobergs län.

Länsstyrelsen i Kronobergs län har i dagarna skickat ut förslag till markägare, föreningar och andra intressenter att göra två nya naturreservat i länet. De får nu möjlighet att svara och komma med åsikter om förslaget.

De två föreslagna naturreservaten är Möckelnäs i Älmhults kommun och Storasjöområdet i Uppvidinge kommun.

Sällsynta arter

Möckelnäs är ett lövskogsområde med ett flertal sällsynta arter, däribland skalbaggar. Utöver ädellövskogen finns den tidvis översvämmade strandskogen med al, björk, asp och vide som har mycket höga skyddsvärden.

300 år gamla tallar

Storasjöområdet innehåller en rad natur- och kulturvärden, bland annat tallar som är över 300 år gamla.

– Om Länsstyrelsens förslag gällande Storasjöområdet blir verklighet får vi  ett väldigt stort område med skyddad natur eftersom Storasjö angränsar till naturreservatet Stocksmyr-Brännan. Totalt blir det då ett område av skogar, sjöar och myrar på omkring 3700 hektar. Det innebär en stor potential för naturvärden men också för att utveckla turismen, säger Martin Unell på miljövårdsenheten vid Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.