Nu kommer istället rivningen ske under en åttaårsperiod med start 2020.
– Vi ser flera fördelar med det här alternativet. Tanken är att samordna och dra nytta av alla de kompetenser och erfarenheter vi har – inte minst från Tyskland, där vi redan genomför rivningar av kärnkrafteverk, säger Unipers Sverigechef Johan Svenningsson.
Kostnaden för rivningen är cirka två miljarder per reaktor i Oskarshamn.
Kan bli fossilfri elproduktion
Vad marken på respektive anläggning ska användas till efter slutförda projekt är ännu inte bestämt. Uniper är inte främmande för att i framtiden etablera ny fossilfri elproduktion på de platser där reaktorbyggnaderna står idag. På OKG kan det till och med bli tal om ny kärnkraft eller åtminstone livstidsförlängning av O3.
– Oskarshamn 3 är en oerhört viktig anläggning för stabiliteten i det svenska elsystemet, och jag utesluter inte en livstidsförlängning i framtiden om det är rimligt utifrån ett säkerhetsperspektiv och ett ekonomiskt perspektiv, påpekar Johan Svenningsson och fortsätter:
– Genom mer fossilfri kärnkraft i det svenska elsystemet så kan vi minska fossilutsläppen i norra Europa. Vi ser också en utveckling där digitaliseringen i samhället och omställningen av transportsektorn, kommer att öka behovet av el och hög elkvalitet.
O2 togs ur drift 2013 och O1 stängdes i juni 2017. De båda reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005.