Bakom initiativet till förstudien står bland annat Växjö kommun, Energikontor Sydost samt den nybildade nationella föreningen Refarm 2030 som har sitt säte i Växjö. Idén är att jobba för en ökad hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.
– Vi vill undersöka möjligheterna att odla räkor eller fisk i bassänger som är gjorda av återvunnet material. Tanken är att uppvärmningen av vattnet hämtas ur en spillvärmekälla inom industrin, säger Maria Unell som är projektledare för Refarm 2030.
Återvinning är nyckeln
I projektet ingår det sammanlagt fyra olika partners, bland annat kommer ett företag i Växjö undersöka hur man kan utnyttja spillrester av betong från byggarbetsplatser för att bygga bassängerna.
Konceptet med odling av jätteräkor på ett klimatsmart sätt inleddes i Uppsala efter ett forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversietet. Anläggningen invigdes i mars förra året av landsbyggdsministern Erik Bucht (S) och är den första av sitt slag i Sverige.
Bråttom med lösningar
Enligt siffror från World Resources Institute behöver fiskodlingar globalt sätt öka med 133 procent fram till år 2050.
– Det gäller att snabbt komma igång med klimatsmarta och hållbara fiskodlingar inför framtiden. Vi blir allt fler människor på jorden och haven håller på att fiskas ut, säger Maria Unell.
Förstudien om att möjliggöra räkodlingar i Växjö kommun kommer att pågå fram till maj 2017.