Foto: Arkivfoto SVT

Ökande antal spelmissbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Många spelmissbrukare väntar väldigt länge med att söka hjälp.

– Och de har dragit på sig mycket stora skulder när de väl ber om hjälp.

Det säger Runar Gustafsson som jobbar med beroendeproblematik i Västervik.

I Västervik förbereder man sig inför årsskiftet, när kommunerna och landstingen blir skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar.

– Vi skickar två nya medarbetare på utbildning, de närmsta dagarna, säger Runar Gustafsson som är enhetschef på kommunens vuxenenhet.

För även i Västervik finns det människor med spelmissbruk.

Blivit fler spelmissbrukare

– Även om inte Västervik sticker ut på något sätt, så ser vi att antalet spelmissbrukare har ökat. Och jag tror nog att antalet kommer att öka ytterligare, säger han.

Runar Gustafsson bygger det antagandet på den marknadsföring som sker av spelbolag och spelsajter.

– Den reklamen görs ju inte för skojs skull precis, säger han.

Runar Gustafsson som jobbar med beroendeproblematik i Västervik säger att de som tar kontakt med honom är både män och kvinnor. Och gemensamt för dem är att deras de dragit på sig mycket stora skulder när de väl tar kontakt för att få hjälp.

– Deras situation har mer eller mindre rasat, helt enkelt, säger han.

När bör en person söka hjälp?

– När man har tappat kontrollen, och spelar fast att man tänkt att man inte ska göra det. När spelandet skapar sociala problem och tagit överhanden av livet, säger Runar Gustafsson.

Kommunerna och landstingen fick ansvar från 2018

Från och med årsskiftet 2017/2018 ingår ansvaret för spelmissbruk i socialtjänstlagen. Det innebär att kommuner och landsting blir skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar. Det innebär också att spelmissbruk likställs med andra missbruksproblem.

Dessutom har kommunerna ansvar för att motverka missbruk av spel om pengar bland barn och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.