• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan OKG:s vd, Johan Lundberg berätta om vad han tror om framtiden för kärnkraften i Oskarshamn. Foto: Blykalla/SVT

OKG i Oskarshamn vill forska på framtidens kärnkraft – ska smälta bly för kylning

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen släckte Tyskland sina sista kärnkraftverk – samtidigt satsar tyska energijätten Uniper på vidare forskning kring fjärde generationens kärnkraftverk i Oskarshamn. Vad säger egentligen OKG:s ledning om framtidens kärnkraft?

En ny regering och en delvis ny syn på den svenska kärnkraften välkomnas av OKG:s vd. Trots det ser ledningen med försiktighet på frågan om en utbyggnad av den kommersiella kärnkraften i Oskarshamn.

– Jag tänker att energiomställning inte hanteras på en mandatperiod. Det handlar om ett långsiktigt strategiskt arbete. Inget vet hur det ser ut nästa mandatperiod. Det är lite otydligt idag, säger Johan Lundberg.

Oskarshamn

Ska forska på icke-nuklär prototyp

Trots det otydliga läget är det Unipers ambition att satsa på kärnkraften i Sverige. Ritningar och bygglov är redan igång för den nya prototypen som ska placeras på OKG:s mark vid Simpevarp utanför Oskarshamn.

Anläggningen ska inhysa en icke-nuklär prototyp av en så kallad SMR (Små, modulära reaktorer). Istället för kärnbränsle kommer den drivas på el.

Tekniken går ut på att testa att använda smält bly istället för vatten till nedkylningen. Syftet är att forska fram framtidens kärnkraftsreaktorer.

– Det syns inte så mycket ute på området i dag, men inom ett år kommer det synas ganska mycket, säger Johan Lundberg.

KLIPP: Hör Pär Olsson, professor i kärnenergiteknik, berätta mer om den framtida forskningsanläggningen i Oskarshamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet