• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Öland roots 2017 Foto: Richard Söderberg/SVT

Öland roots: ”Vi vill inte bli större”

Uppdaterad
Publicerad

Festivalen Öland roots går in på sin sista dag och sitt fjortonde år. Festivalen har växt, men enligt arrangörerna är det nu stopp: Man vill behålla den familjära, genuina känslan.

Det är dag tre och den sista under årets upplaga av Öland roots. Festivalen, som nu funnits i 14 år, lockar publik med förkärlek till reggae, ska och dub bland annat.

Lockar 60 plussare

Men förutom en namnkunnig lineup, med svenska artister som Syster Sol och Kapten röd till internationella reggaelegender som Toots and the Maytals, är arrangörerna mest stolta över att locka en så pass blandad publik när det gäller kön, etnicitet – och ålder.

– Den här festivalen har 6500 personer i omlopp under de tre scendagarna och det vi ser i år är att många äldre kommer. Vi har gratis inträde för alla över 60 år, säger Cornelia Dannert, arrangör.

Cornelia Dannert från Karlskrona, Mir Grebäck von Melen från Stockholm, och Olof Svensson från Vickleby är några av de totalt 40 arrangörerna. Foto: Richard Söderberg/SVT

Ingen festivalgeneral

Öland roots drivs av en förening, som varje år utser en ledningsgrupp som ska se till att fesivalen blir av. I år består den ledningsgruppen av 40 personer från hela landet, från Malmö i söder till Luleå i norr.

Tanken med de många arrangörena är just att festivalen ska gå i solidaritetens tecken, utan en ensam festivalgeneral.

Artisten Protoje från Jamaica uppträdde på Öland roots under fredagen. Foto: Richard Söderberg/SVT

”Droger finns på alla festivaler”

Reggaemusiken förknippas ofta med drogliberala värderingar, och facit bara efter första festivaldagen var 17 anmälningar om misstänkta ringa narkotikabrott.

– Det är så synd att Öland roots ska förknippas med droger, för droger finns på alla festivaler och inom alla musikstilar. Vi jobbar aktivt med polis, kommun, vi vill skapa en trygghet så att alla ska känna sig inkluderande, från småbarn upp till äldre publik, säger Olof Svensson, arrangör.

Kopplingen till droger, och särskilt cannabis, har även gjort att musikgenren inte tagits på tillräckligt allvar i Sverige, menar han.

– Vid musikgalor där det delas ut priser finns inte reggaemusiken med som en egen genre, eftersom man har en förutfattad mening om att det kopplas ihop med droger, vilket är väldigt synd.

Artisten Protoje från Jamaica uppträdde på Öland roots under fredagen. Foto: Richard Söderberg/SVT

Vill inte växa mer

Men det har skett en förändring, anser arrangörerna. Lokalpressen skriver inte längre bara om antalet anmälda drogpåverkade, utan intresserar sig mer för musiken idag, säger Olof Svensson.

Den öländska reggaefestivalen är också stolta över att man inspirerat andra större musikfestivaler att bli mer miljömedvetna och tänka hållbarhet.

Hållbarhet är också ledordet i hur man ser på festivalens möjlighet att växa och bli större. 6500 personer besöker Öland roots i år, och mer än så är nog inte hållbart, menar arrangören.

– Vi vill inte bli större, för då missar man den familjära intima känslan, säger Olof Svensson.

Under festivalens sista scenkväll spelar bland annat den Jamaicanska artisten Sister Nancy på stora scenen. Hon är en av de första kvinnliga reggae-dj:erna och upphovskvinnan bakom den flitigt samplade ”Bam bam”. Ett längre inslag och intervju med Sister Nancy ser du framöver i Kulturnyheterna.

Öland roots 2017 Foto: Richard Söderberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.