– När vattennivån sjunker drastiskt påverkar det naturligtvis det biologiska livet. Naturen får stå tillbaka för mänskliga behov, om man hårddrar detta handlar det om musslor eller människor, säger Tobias Borger, fisketillsyningsman på länsstyrelsen i Kalmar.
När vattennivån sjunker till den nivån som efter den torra sommaren 2018 bildas sjöar i sjöarna. Temperaturen i vattnet ökar eller sjunker drastiskt och risk finns för att det blir syrebrist och att fiskar och musslor dör. Tobias Borger har själv varit på plats och uppskattar att tusentals musslor dött. Enligt honom är chanserna dock goda för återväxt. Dessutom menar han att det med största sannolikhet handlar om dammuslor som inte är en utrotningshotat art, menar han.
50 år gammal vattendom
Kalmar Vatten använder vatten från sjön för att tillgodose kalmarborna med dricksvatten. Men även industrier med behov av vatten i sina produktioner. I och med den varma och torra sommaren 2018 var man tvungen att pumpa ut extra mycket och vattennivån sjönk med hela 3,6 meter. Strandlinjen hamnade då cirka 70 meter längre ut än normalt.
Kalmar Vatten som förser kalmarborna med vatten har inte gjort något olagligt. Men många skulle vilja se en ändring i den 50 år gamla vattendomen.
– Det finns vattendomar som är betydligt äldre än så och att modernisera alla Sveriges vattendomar skulle innebära ett gigantiskt arbete, säger Tobias Borger.