Tobias Berger och Olof Engstedt hoppas att gäddorna ska hitta till lekplatserna och blir fler längs Ölands kust. Foto: Ida Svensson/SVT

Ont om gäddor längs Ölands kust – kraftig minskning sedan 1990-talet

Uppdaterad
Publicerad

Hungriga sälar, storspigg, övergödning och brist på platser att leka på gör att antalet gäddor längs Ölands kust blir färre och färre.

Gäddorna har minskat kraftigt längs ostkusten sedan mitten av 90-talet. Så har trenden sett ut längs Ölands kuster också men de senaste åren har takten ökat där. Platserna som gäddorna kan leka på blir färre och och färre och både ynglen och de vuxna gäddorna har många fiender.

Få gäddor leker

Under våren har Sportfiskarna provfiskat på flera ställen på Öland.

– Det bekräftade att det är få gäddor som går upp och leker längs Ölandskusten, säger Tobias Berger, projektledare på Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.

Varför det har blivit så här finns det flera förklaringar till. Övergödningen i Östersjön är en.

– Vi har ett torskbestånd som nästan är borta idag och det har lett till att storspiggen har ökat kraftigt. De äter gäddyngel och rom vid kusten. Predatorer, som säl och skarv, har också ökat mycket, säger Tobias Berger.

Sälarna tar sig längre in mot land för att hitta mat och då är gäddorna ett lätt byte.

”Dyster utveckling”

Under de senaste 100 åren har många viktiga lekmiljöer för gäddan försvunnit.

– Många våtmarker har dikats ut för att vinna mark att odla på.

Gäddan är en populär sportfisk och har historiskt sätt varit en viktig matfisk.

– Den är en viktig art i kustekosystemet.

Det är inte bara gäddan som har drabbats.

– Det är en dyster utveckling för de flesta fiskarterna längs ostkusten. Tidigare var exempelvis abborren vanlig runt Öland men nu är den svår att hitta, säger Tobias Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.