Personalen informerades vid lunchtid på fredagen.
– Vi har haft en svag lönsamhet i bolaget och nu under sommaren har bolaget dragit på sig stora kostnader, säger Magnus Norbäck bolagets vd och koncernchef.
Den varma sommaren ställde till det för produktionen. När det är över 30 grader utomhus, så blir det betydligt varmare inne i ett bageri. Det blev mycket produktionsstörningar när maskinerna utsattes för så hög värme. Den varma sommaren med torka har nu också gjort att råvarupriserna stiger och det gör att företaget ser att de inte kan kompensera för den svaga lönsamheten under sommaren.
– Det är framförallt mjölet som stiger upp ordentligt. Skörden var jättedålig, så mjölpriset har ökat med över 30 procent, säger Magnus Norbäck.
Produktionen fortsätter
Sammanlagt har bolaget tre bagerier och alla berörs av konkursen. De andra två bagerierna finns i Nynäshamn och Omne i Ångermanland. Sammanlagt berörs omkring 150 personer.
Det är oklart vad som kommer att hända med personalen. En konkursförvaltare har utsetts och ambitionen är att snabbt hitta en ny ägare. Tillsvidare jobbar personalen på som vanligt.
Hur lätt tror du det är att hitta en ny ägare?
– Det är svårt att säga. Bageribranschen är ganska tuff, med små marginaler och priser på råvaror som ökar. Men anläggningarna är fina och vi har redan idag blivit kontaktade av olika typer av intressenter, säger Mats Emthén, som har utsetts till konkursförvaltare.
När måste ni ha hittat en ny ägare?
– Vi vill att det ska gå så snabbt som möjligt. Det är lite konstgjord andning att en konkursförvaltare driver verksamheten vidare. Vår förhoppning är att vi ska vara klara om en månad, eller senast om två månader.