• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Informationsmötet i Gemla var fullsatt av oroliga invånare. Foto: Karin AHlgren/SVT

Oroliga Gemlabor fick svar om det höga vattenläget

Uppdaterad
Publicerad

Oro för stigande vattennivåer och frågor om vad som görs, präglade det hastigt beslutade informationsmötet i Gemla.

De senaste dagarna har vattennivåerna stigit oroväckande högt på flera håll i Kronobergs län. I trakterna av Gemla kantas diken och vägar av vatten.

Av den anledningen höll Växjö kommun ett informationsmöte för boende i Gemla under fredagseftermiddagen.Och det var fullsatt av oroliga och undrande ortsbor.

Höga vattennivåer i Småland

”Kan hålla i sig två veckor”

Andreas Hedrén från Växjö kommun förklarade att en av anledningarna till det höga vattenläget är att det från augusti till december regnat mer än det gjorde under 2016.

– Jag gör bedömningen att det nog handlar om ytterligare två veckor med så här höga vattennivåer, säger han.

Roger Peterson från Värends räddningstjänst berättade att man från räddningstjänstens sida varit runt och inspekterat området. Men att det i nuläget inte krävs några akuta insatser.

– Men vi är beredda och kan komma att behöva hjälp från frivilliga och från försvarsmakten.

Uppmanas kontrollera vattnet

Mötesdeltagarna frågade om det finns risker för dricksvatten och risk att avloppsvatten förorenar området. Från kommunens sida uppmanade man dem som har egna brunnar att lukta på sitt vatten och koka det om det luktar konstigt.

Än har inga fastighetsägare rapporterat att det runnit in vatten i deras källare, men enligt räddningstjänsten är vattnet inte långt borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet