Sara Stigsdotter Dahlberg är verksamhetschef för Individ och Familjeomsorgen i Älmhults kommun. Foto: SVT/TT

Orosanmälningar om barn på hög – utredningsproblem i flera år

Uppdaterad
Publicerad

27 av 57 orosanmälningar om barn har pågått längre tid än den lagstadgade tiden på 120 dagar, med risk att utsatta barn far illa. IVO granskar nu Älmhults socialtjänst efter ännu en Lex Sarah-anmälan.

– Vi ser allvarligt på den här situationen och det är också därför vi själva anmälde detta missförhållande till IVO, säger Sara Stigsdotter Dahlberg, verksamhetschef för Individ och Familjeomsorgen i Älmhults kommun.

Svårt att rekrytera personal

Redan 2017 hade socialtjänsten problem med att utreda i tid och 2019 slog socialsekreterare i Älmhult larm efter att tre barnutredningar avslutats utan att barnen någonsin kontaktats.

Barnärenden i Älmhult

Varför är det svårt att komma åt detta?

– Vi har haft svårt att rekrytera personal och samtidigt har vi inte kunnat ha de fyra utredarna på plats under väldigt lång tid, säger Sara Stigsdotter.

Under våren har dessutom antalet anmälningar hos socialtjänsten ökat vilket tvingat dem till prioriteringar.

– Vi har prioriterat de ärendena som initieras på grund av våld eller andra former av övergrepp.

Lösning i sikte

Under sommaren har två konsulter anlitats och en ny team-ledare ska hjälpa utredarna att effektivisera arbetet efter sommaren, enligt verksamhetschefen.

– Nu ser vi till att inte ha liggande ärenden så att vi är i fas så fort hösten börjar, säger Sara Stigsdotter Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnärenden i Älmhult

Mer i ämnet