– Jag kan inte förklara just nu vad som hänt, vi håller på och tittar på det. Dels har vi hittat det här ärendet av en slump och gjort en anmälan på oss själva till IVO. Vi ska nu se till att sådant här inte händer igen, säger Jenny Smedberg, socialchef Älmhults kommun.
Ärendet, som bland annat gäller misstänkta sexuella övergrepp och våld i hemmet, hade hittills varit okänt för både socialchefen och IVO, som tidigare begärt ut den här typen av information.
Upptäcktes av en slump
Det var i samband med en ny orosanmälan om samma barn som socialtjänsten hittade ett avslutat ärende från 2018. Utredningen hade tagit tolv månader, tre gånger längre än den lagstadgade tiden.
Kan det finnas fler ärenden som tagit för lång tid att utreda som ni inte meddelat om?
– Jag vågar inte garantera att det inte skulle kunna hända men vårt mål är att vi inte ska behöva fundera på det, säger Jenny Smedberg.
Socialtjänsten i Älmhult har länge tampats med för långa utredningar av barn och unga. 2019 upptäcktes 49 ärenden, i juni förra året 27 och just nu finns 17 kända barnavårdsärenden som tagit längre än fyra månader att utreda.