Arbetet beräknas vara klart i oktober. Foto: SVT

Östersjöns största dioxinkälla saneras i Oskarshamn

Publicerad

Hamnen i Oskarshamn har varit den största källan för spridning av miljögiftet dioxin i Östersjön. En gigantisk sanering av hamnbassängen som pågått sedan 2016 och kostat 400 miljoner kronor går nu mot sitt slut.

– Vi beräknar att vara färdiga i oktober och allt har gått enligt planen. Läget just nu är att vi fått upp 275 000 kubikmeter förorenade sediment. Målet är att vi skall få upp runt 400 000 kubikmeter, säger kommunens projektledare Bodil Liedberg Jönsson.

Stora delar av de miljöfarliga ämnena kommer från industriell verksamhet som pågått sedan i mitten av 1800-talet. Oskarshamns hamnsbassäng var innan saneringen Östersjöns största källa för spridning av den mycket farliga föroreningen dioxin. Den påverkar fisket och allt växt- och djurliv i vattnet.

– Projektet har ett stort värde i och med att vi får bort dioxinet. Plus att vi får bort tonvis med tungmetaller, säger hon.

Skulle kunna fylla Globen

Mängden förorenad sediment som kommer att tas upp skulle kunna fylla Stockholmsarenan Globen från golv till tak. Totalt handlar det om 200 ton bly, tre ton kadmium, 600 ton zink, 30 ton arsenik, 500 kilo kvicksilver och 300 ton koppar. Även PCB finns i bottensedimenten, något som också är ett stort hot mot livet i Östersjön.

Saneringen har genomförts genom att både suga och gräva upp sediment ur hamnbassängen. Efter muddringen avvattnas massorna, packas och körs på täckta flak till en särskild säker deponi. Resultatet av arbetet kommer inte att kunna avläsas förrän om två år.

Vad händer om resultatet inte är tillfredsställande?

– Då måste vi så klart göra en noggran analys av det och så måste vi prata med Naturvårdsverket om ny finansiering. Men det hoppas jag innerlig att vi inte skall behöva, säger Bodil Liedberg Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.