Halterna av miljögifterna dioxiner och PCB i sill och strömming från Östersjön minskar, om än långsamt.
Inom kort kommer det exportförbud inom EU som råder för strömming och sill att lyftas från ytterligare tre fångstområden i Östersjön. Det handlar om sill under 21 centimeter från ett fångstområde öster om Gotland, och två fångsområden vid Litauens och Polens kust.
Sedan 2015 anses sillen från tre områden i sydligaste Östersjön redan ligga under EU:s gränsvärden.
Tagit dioxinprover i fångster
– Framför allt handlar det här om att vi har data så att vi kan säga med säkerhet att halterna ligger under de gränsvärden som finns inom EU, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
Under våren har myndigheten i samarbete med SLU och Havs- och vattenmyndigheten låtit ta dioxinprover ur strömmingsfångster i södra Östersjön. Inom kort kommer de att alltså ändra sina föreskrifter.
Barn och fertila kvinnor avråds att äta
I dag är rekommendationen från Livsmedelsverket att framför allt barn och unga, samt kvinnor i fertil ålder, äter sill och strömming från Östersjön max någon gång per år. Detta med tanke på de höga halterna miljögifter.
Att förbudet mot export inom EU nu hävs kommer inte göra någon skillnad på den rekommendationen.
– De juridiska gränsvärdena säger bara om man får sälja den eller inte. Tyvärr är gränsvärdena väldigt högt satta, så trots att gränsvärdena inte överskrids så gäller faktiskt råden ändå. Vi kommer inte att ändra på dem, säger Emma Halldin Ankarberg.
Fakta: Östersjöströmming/Östersjösill
Sill eller strömming betraktas i dag som en och samma art, Clupea harengus.
Namnet strömming används för sill fångad i Östersjön norr om Kalmar, eftersom den längre in i Östersjön delvis ändrar utseende.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet