• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På vissa platser har Åsnens strandlinje flyttats 15 meter. Foto: SVT Nyheter Småland

Sommarens torka har flyttat sjöns strandlinje 15 meter

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets heta och torra sommar är många vattendrag nästan helt torrlagda och det har påverkat sjöarna där vattennivåerna har sjunkit kraftigt. Sjön Åsnen är en av sjöarna där vattennivåerna har sjunkit med flera decimeter.

De sjunkande vattennivåerna i sjön Åsnen har blottlagt både små och stora stenar och skapar nu problem för dem som har båt. Börje Sigfridsson och Christer Påhlsson har varit verksamma yrkesfiskare i området sedan i mitten av 1980-talet.

– Vi har ju aldrig sett något som detta, vi har fiskat i många år, så visst är det bekymmersamt. Man hoppas att naturen kan återhämta sig och att vi har normalvatten nästa år, säger Christer Påhlsson.

Alvesta

Strandlinjen flyttats omkring 15 meter

På vissa ställen har vattnet sjunkit så mycket att strandlinjen har flyttats omkring 15 meter. Musslor och stenar som tidigare legat flera decimeter under ytan har nu kommit fram. Jan Grosén är vattenvårdsdirektör på Länsstyrelsen i Kronoberg och han menar att vattennivåerna är ovanligt låga.

– Vi hade ett jobbigt år förra året också, då vi var nere på snarlika nivåer. Då var det torrt, men i år är det värre, säger han.

Sjön Åsnen är 15 000 hektar stor, har ett medeldjup på nästan tre meter och ett största djup på 14 meter. Sjön är också källa till Mörrumsån. Ett system av åar och andra vattendrag som samspelar. Nu finns det risk att de mindre vattendragen torkar ut, och det påverkar i sin tur både fiskar och andra vattenlevande organismer.

Christer Påhlsson och Börje Sigfridsson är yrkesfiskare. De har fiskat i sjön Åsnen sedan mitten av 1980-talet, och de har aldrig varit med om att vattennivåerna har varit så låga som i år. Foto: Jan-Eric Lundberg

Fiskmaten dör

– Alla små och mindre vattendrag som innehåller en massa olika djurarter har torkat ut helt. Då dör ju hela populationen och det är ju väldigt allvarligt. Jag tänker på öring som är inplanterad på vissa ställen. Musslor, sländor och larver som är mat för fiskarna försvinner, säger Börje Sigfridsson.

Länsstyrelsen följer noga utvecklingen i sjön.

– Just nu följer vi prognoserna och utvecklingen. Vi kollar hela tiden var vattenytan ligger, säger Jan Grosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alvesta

Mer i ämnet