Foto: okg

Rekordstor kärnkraftsövning i Kalmar län

Publicerad

På tisdag inleds Kalmar läns största kärnkraftsövning på sex år. 1000 personer från ett 30-tal olika aktörer kommer öva ledning, samordning och utrymning vid en fiktiv kärnkraftskatastrof på OKG i Oskarshamn.

KKÖ17 som övningen kallas ska drilla bland annat polis, räddningstjänst och kommuner och landsting i att hantera en kärnkraftsolycka på OKG i Oskarshamn. Scenariot har tagit två år att planera.

– Det tar lång tid att skapa en bra helhet i en övning för så många organisationer som är inblandade. Allas ambitioner och målsättning med sitt övande måste dra åt samma håll, säger Erik Richardsen, övningsansvarig från Länsstyrelsen i Kalmar.

Håller på i två dagar

Det är länsstyrelsen i Kalmar som ansvarar för övningen och fokuset kommer ligga på ledning och samordning samt utrymning vid en kärnteknisk olycka som drabbar länet.

– Jag hoppas att se att allt arbete de olika aktörerna och krissamverkan i länet har lagt ner på att samarbeta och kommunicera nu har gett resultat. Sedan så hoppas jag att övningen ska fungera och att alla får rätt utmaningar med upplägget, säger Erik Richardsen.

KKö17 startar alltså på tisdag och håller på i två dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.